Inspectie door leerlingen: felle kleuren in de klas

Leerlingen moeten slechte leraren kunnen wegstemmen of op zijn minst lelijke docententruien kunnen verbieden. Zo ver wil de onderwijsinspectie niet gaan, maar het experiment met inspectieteams van leerlingen krijgt een vervolg.

UTRECHT - Als leerlingen niet mobiel mogen bellen, dan leraren ook niet. Als leerlingen niet mogen eten in de klas, of roken, dan leraren ook niet. Leerlingen van diverse scholen zijn het zat, zo valt op de website vraaghetdeleerling.nl te lezen, dat hun docenten ongestraft de regels mogen overtreden waaraan zij zich moeten houden.

Leerlingen hebben vaak goede suggesties om hun school te verbeteren, zo merken onderwijsinspecteurs keer op keer tijdens hun bezoeken. Het ene idee is wat bruikbaarder dan het andere, maar over het geheel genomen is het opvallend hoe leerlingen een welkome aanvulling op het rapport vormen. Vandaar het initiatief van de inspectie om, bij wijze van experiment, op twaalf middelbare scholen 'jongeren inspectie teams' te formeren. Morgen worden hun beste ideeën tijdens een eindmanifestatie bekroond.

,,Ik vind het leuk om te kunnen meehelpen om mijn school te verbeteren'', vertelt Jurjen de Jong van de christelijke scholengemeenschap Gaasterland uit Balk op een video die via de website te bekijken is. ,,Als je leerlingen vraagt een verslag te schrijven, kun je lang wachten'', ervoer Annelou van Egmond van de inspectie. ,,Geef ze een lege website, die is in een mum van tijd gevuld.''

De inspectie benaderde twaalf scholen, variërend van vmbo tot gymnasium, uit alle delen van het land. Op elke school is een leerlingenteam samengesteld, dat de opdracht kreeg om medeleerlingen op een aantal thema's te ondervragen. Als handreiking gaf de inspectie een (voorbeeld-)enquête en gratis videocamera mee. De teams gingen op verschillende wijze aan de slag: de één zond een enquête rond naar alle leerlingen, een ander organiseerde debatten.

Er wordt nog te weinig naar leerlingen geluisterd, luidt het eindoordeel van de teams, en de inspraakorganen die er zijn, functioneren niet of slecht. Neem de leerlingenraden -veel leerlingen weten niet eens dat er een bestaat. Aanbevelingen zijn er ook: organiseer een paar keer per jaar een soort jongeren-Lagerhuis, open een digitale 'brievenbus' voor op- en of aanmerkingen, formeer een klachtencommissie.

Ook het thema 'leraren' leverde veel reacties op. Sommige adviezen gaan ver, zoals het voorstel van leerlingen van de Echnaton in Almere dat leerlingen zeggenschap mogen hebben over de vraag of een docent al dan niet mag blijven. Ludieke aanbevelingen zijn er ook: richt een modepolitie op die het uiterlijk van docenten beoordeelt, opperde bijvoorbeeld een groepje leerlingen van de Zeister scholengemeenschap De Breul. Leerlingen van het Zernike College uit Haren schreven een boekje: How to be a teacher.

Over de sfeer en het gebouw uiten veel leerlingen hun ergernis dat alles zo kleurloos is. Verf ten minste één wand in ieder lokaal in een felle kleur, is een suggestie van leerlingen die dit idee graag zelf willen uitvoeren.

Volgens Van Egmond overtreffen de resultaten de verwachtingen van de inspectie. ,,Morgen zullen we natuurlijk ook de schoolleiding vragen wat ze met de resultaten gaat doen.'' De inspectie hoopt dat volgend jaar veel meer scholen zo'n team zullen formeren.

Het experiment is afgelopen, maar via kennisnet (kennisnet.nl) zijn alle instrumenten, zoals de website en de enquête, voorhanden. Een gratis videocamera is er dan niet meer bij, maar Van Egmond hoopt dat de school 'daar wel iets op kan vinden'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden