Inspectie: anti-drugscentrum Scientology is geen kliniek meer

Fragment uit een promotiefilmpje van Narconon Beeld Narconon

Het aan de Scientology Kerk gelieerde anti-drugscentrum Narconon mag zich geen zorginstelling meer noemen. Ook mag het geen cliënten meer aannemen die verslaafd zijn of psychische of psychiatrische problemen hebben.

Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bepaald. Het centrum staat nu onder toezicht. Narconon, gevestigd in Zutphen, maakt deel uit van een internationaal netwerk van verslavingsklinieken die werken vanuit de filosofie van Scientology-grondlegger L. Ron Hubbard.

De keten is omstreden. Verslaafden moeten (in ieder geval in andere filialen) direct volledig stoppen met gebruiken en krijgen dagelijks grote doses nicotinezuur (vitamine B3) toegediend. Ook saunabezoek is een vast onderdeel van het programma: door dagelijks meerdere uren in de hitte door te brengen zou het lichaam sneller gifstoffen afvloeien.

'Effectiviteit is niet bewezen'
Veel Europese en Amerikaanse overheden volgen Narconon met bovengemiddelde interesse. De effectiviteit van het programma zou nooit zijn bewezen. Volgens sommige medici is de methode schadelijk. Scientologen spreken echter van hoge succespercentages en menen dat alleen Narconons afkickmethode effectief is.

Het onder toezicht stellen van het Nederlandse filiaal is is nodig, schrijft ze, omdat Narconon zich niet hield aan eerder gemaakte afspraken. De instelling beloofde in april dat ze geen verslaafden meer zou aannemen en dat ze nieuwe cliënten eerst zou laten beoordelen door een arts.

Narconon mag geen zorg meer verlenen
Waarom Narconon die maatregelen precies krijgt opgelegd is niet duidelijk. De Inspectie kon een vraag daarover dinsdag niet binnen enkele uren beantwoorden. In haar schriftelijke beoordeling spreekt ze van 'risco's voor de patiëntveiligheid'.

Wel bevestigde een ze dinsdag dat Narconon haar zogeheten WTZi-beschikking moet inleveren. Instellingen die zo'n beschikking niet hebben, mogen zich geen zorgverlener noemen en mogen niet medisch actief zijn. De maatregel betekent overigens niet dat het filiaal zijn deuren moet sluiten. 'Niet-zorginstellingen mogen geen zorg verlenen, maar wel hulp', vertelt een woordvoerder. 'Denk aan sociale begeleiding.'

 
Bij Narconon is de patiëntveiligheid in het geding
De Inspectie van de Gezondheidszorg in een brief aan Narconon
Het pand van Narconon in Zutphen Beeld Google Street View
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden