Inspecteurs zoeken scherven van munitie en haren van slachtoffers

De Amerikanen voeren de druk op Syrië op, met een strijdvaardige verklaring van minister van buitenlandse zaken John Kerry. Dat het regime gifgas heeft gebruikt valt volgens hem niet te ontkennen. VN-inspecteurs zoeken in de wijk Mouadamiya naar fysieke bewijzen, onder meer door bloedmonsters te nemen van slachtoffers. Komt het tot een aanval, dan is de vraag of het uit vergelding is of om humanitaire redenen. Dat bepaalt de militaire strategie.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

De inspecteurs van de Verenigde Naties die gisteren hun werk zijn begonnen in de buitenwijken van Damascus zullen zowel zoeken naar sporen van wat er op die wijken is gevallen als naar overblijfselen van wat slachtoffers hebben binnengekregen, zegt deskundige van chemische wapens Ruud Busker van TNO.

"Op de punten waar mogelijk artillerie terecht is gekomen, zullen ze zoeken naar restanten van munitie-artikelen. Maar het ligt nog meer voor de hand om patiënten te interviewen, en medisch personeel, en monsters te nemen van bloed, urine en haren."

De opmerking van de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague, dat de inspecteurs waarschijnlijk te laat zullen zijn, lijkt Busker te pessimistisch. "Voor de standaard overal geaccepteerde methoden is het misschien wel zo. Het zenuwgas sarin is bijvoorbeeld heel vluchtig, dus de moederverbinding zul je niet meer aantreffen. Maar als je intacte delen van de munitie kunt onderzoeken, dan zijn er wellicht chemische sporen achtergebleven, want de vloeistof is nooit helemaal zuiver. En in het lichaam binden afbraakproducten zich aan eiwitten en die kunnen nog wel dagen of zelfs weken aantoonbaar blijven."

Resultaten zullen niet onmiddellijk bekend worden, maar pas na een paar dagen, denkt Ruud Busker. De genomen monsters zullen niet ter plaatse worden geanalyseerd, maar naar laboratoria worden gestuurd.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden