Inspecteurs: Syrië kan geen chemische wapens meer maken

null Beeld ap
Beeld ap

De productiefaciliteiten voor chemische wapens die Syrië heeft opgegeven bij internationale inspecteurs, zijn allemaal volgens schema vernietigd. Dit staat in een document van de organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) waar persbureau Reuters inzage in heeft gehad.

De OPCW had zich in september tot doel gesteld deze klus voor 1 november te klaren. Syrië moet voor halverwege 2014 van zijn chemische wapens af zijn geholpen. Dat vloeit voort uit een door de VS en Rusland opgestelde overeenkomst. De OPCW in Den Haag is met de uitvoering belast.

Gifgas rond Damascus
De Amerikaanse dreiging volgde op de inzet van gifgas rond Damascus op 21 augustus. Daarbij zijn honderden doden gevallen. Assads regering heeft verontwaardigd ontkend chemische wapens te hebben gebruikt en beschuldigde rebellen ervan met het gif internationaal militair ingrijpen te willen uitlokken. Maar volgens Washington hebben regeringstroepen het zenuwgas afgevuurd op rebellengebied aan de rand van de Syrische hoofdstad.

Medewerkers van de OPCW zijn in 21 van de 23 plaatsen in Syrië geweest waar chemische wapens gefabriceerd of bewaard worden. Twee plaatsen waren te gevaarlijk om naar toe te gaan als gevolg van de burgeroorlog. Maar de zaken die daar te maken hadden met chemische wapens, waren eerder al naar elders overgebracht. 'De OPCW is tevreden dat de organisatie zich ervan heeft kunnen verzekeren dat alle opgegeven productiemiddelen van alle 23 plaatsen zijn vernietigd', meldden de OPCW-inspecteurs.

De volgende deadline in het ontwapeningsproces is 15 november. Dan moet de Uitvoerende Raad van de OPCW waarin 41 van de 190 lidstaten zitten, instemmen met een gedetailleerd plan voor de vernietiging van al zijn chemische wapens dat Syrië zelf voor moet leggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden