'Inspecteurs lieten Jansen Steur begaan'

Drie zorginspecteurs verantwoorden zich voor rechter in zaak gestrafte neuroloog

Op de dag dat Ernst Jansen Steur de inspecteur gezondheidszorg verzekerde 'ik ben echt niet meer verslaafd', had hij net in de apotheek pillen voor zichzelf ingeslagen.

Dat bleek gisteren bij het regionaal medisch tuchtcollege in Zwolle, waar vijf oud-patiënten van de voormalige neuroloog ook de drie toenmalige zorginspecteurs hebben aangeklaagd.

"Ze stonden erbij en keken ernaar", zo vatte hun advocaat Yme Drost hun klacht samen. Hij somde een groot aantal momenten van ruim tien jaar geleden op, toen de betrokken inspecteurs signalen kregen over de werkwijze van Jansen Steur - geluiden waarmee ze volgens Drost niets deden. Ze zagen niet dat hij ernstig verslaafd was en ze negeerden geluiden dat hij patiënten verkeerd behandelde. Drost wil maatregelen tegen de drie. Omdat ze allen zijn opgeleid als arts, kunnen die variëren van een waarschuwing tot het schrappen uit het artsenregister.

De betrokken inspecteurs - twee van hen hadden de zaak onder hun hoede en de derde gaf hun leiding - hielden vol dat ze destijds te weinig informatie kregen om Jansen Steur snel aan te pakken. "Hadden we hem maar tegen kunnen houden", aldus een van hen. Haar opvolger vermoedde dat de neuroloog nog steeds verslaafd was, ook al ontkende hij het zelf. Op de zitting kwam een brief naar voren, waaruit bleek dat deze opvolger wist dat de toenmalige specialist later nog een keer pillen had geslikt.

Ook een poging om een Duitse kliniek waar Jansen Steur later ging werken, in te lichten over de problemen in Nederland, strandde halverwege. "Wij hadden in Duitsland geen bevoegdheden en een systeem om de informatie aan onze Duitse collega's over te dragen, was er nog niet", aldus de inspecteur in de beklaagdenbank.

De advocate van de inspecteurs voegde daaraan toe dat de drie destijds niet als arts werkzaam waren en daarom helemaal niet onder het tuchtrecht vallen. De patiënten hebben geen klachten bij de Nationale Ombudsman ingediend - volgens haar de geëigende weg. De zaak is voor de inspectie reden geweest het toezicht aan te scherpen en artsen sneller bij de tuchtrechter te melden.

Jansen Steur werd twee maanden geleden veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. De uitspraak in de tuchtrechtszaak tegen de inspecteurs volgt in juni.

'Erica, waar bemoei je je mee'

De toenmalig werkgever van Jansen Steur, het Medisch Spectrum Twente, werkte volgens de zorginspecteurs allerminst mee aan onderzoek naar diens handel en wandel.

"Zeker toen werkten wij bij de inspectie vooral op basis van vertrouwen, en dat was onze makke", aldus een van hen. De inspectie overwoog het ziekenhuis onder verscherpt toezicht te stellen - ook omdat er op andere terreinen veel mis was - maar pakte niet door.

Ook een interventie van toenmalig Kamerlid Erica Terpstra, die hoogte kreeg van mogelijke misstanden, viel niet in goede aarde bij de inspectie. "U weet hoe zij hoog van de toren kon blazen", verklaarde een andere inspecteur gisteren. "Ik dacht: 'Mens, waar bemoei je je mee'."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden