Inspecteurs ILT boos dat hun komst wordt aangekondigd

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kondigt controles bij bedrijven voortaan vaker aan. Dat heeft de directie onlangs besloten. Inspecteurs vrezen echter dat daardoor 'dingen worden weggewerkt'. De directie vindt dat niet erg, als het "de naleving ten goede komt", staat te lezen in een verslag van het directieteam. Dit verslag is opgestuurd naar Publeaks, de klokkenluiderssite van enkele media, waaronder deze krant.

De ILT meldt vooraf de inspectiebezoeken zodat bedrijven de administratie kunnen klaarleggen. "Inspecteurs hoeven dan niet te wachten op spullen of boekhoudingen", staat in het directieverslag.

De top van de inspectie vindt de zorgen van de medewerkers onnodig. "Als er reden is voor wantrouwen, dan kunnen we vrijwel alles nalopen in de boekhouding", meldt zij.

Als de inspectie vermoedt dat er sprake is van een overtreding of fraude, wordt een controle meestal niet aangekondigd. Datzelfde geldt als de ILT controleert op de weg, in de scheepvaart, op het spoor en in de luchtvaart; ook die inspecties worden zelden aangekondigd, meldt de inspectiedienst.

In 2012 werden de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de VROM- inspectie samengevoegd. In de nieuwe organisatie wordt op een andere manier gewerkt. Het personeel ervaart dat vaak als autoritair.

De directie weet dat niet iedereen tevreden is met de ingeslagen weg en dat enkele inspecteurs de manier van leidinggeven niet waarderen. De ILT wordt geleid door Jenny Thunnissen, die eerder moest terugtreden als inspecteur-generaal bij de Belastingdienst na klachten over het functioneren van die dienst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden