tv-column

Insecten hebben ook gevoel, meldt 'Nieuwsuur'. Maar hoezo?

null Beeld NOS
Beeld NOS


'Een broodje insect, dat wordt nog eens heel gewoon.' Hoe vaak hebben we dit al niet gehoord? Toch vermoed ik dat ook u nog altijd belegt met kaas en jam, en niet met vlieg en meelworm.

Trouwens, mocht zo'n insect vandaag toch al op uw tafel neerstrijken, mept u zo'n ongenode gast dan ongenadig naar zijn einde? Pas op, 'Nieuwsuur' meldde woensdag dat ook bij insecten moet worden gelet op dierenwelzijn. Ze zouden meer emoties hebben dan we misschien denken. Veel details heb ik verder helaas niet voor u: het item blonk niet uit in diepgravendheid.

Thema was de Nederlandse voortvarendheid in de insectenkweek. Neem het Brabantse Protix Biosystems dat 35 miljoen euro investeert in een nieuwe vestiging en doorgroeit naar 110 medewerkers. Er kwam nog een tweede onderneming in beeld, die van boer Herman de Jong. Maar dit was geen sterke keuze van 'Nieuwsuur': De Jong had weinig tekst en kon niet veel meer laten zien dan een kale schuur waarin voorheen varkens zaten en nu dan 'mini-vee' moet komen.

Het item gonsde van ongeduld: het wachten is op Europese toestemming om insecten te kunnen verwerken in veevoer. Sinds de gekkekoeiencrisis is dierlijk eiwit in veevoer verboden, maar het perspectief is wenkend: alleen al in de kippenvoerindustrie gaat wereldwijd 200 miljard dollar om. Daarvan pikken de insectenkwekers binnenkort graag een graantje mee.

Onbevredigend

Maar beste Nieuwsuur-redactie: waarom was dit item zo onaf? Ik eindigde met meer vragen dan antwoorden. Zo ontbrak de uitleg waarom Protix al zo succesvol is: wie eet al die Nederlandse insecten nu dan al wel op? Wanneer gaat die boer De Jong echt aan de slag? Hoeveel boeren zijn nog meer met een transitie bezig?

Onbevredigend was ook dat op het eind een totaal nieuw aspect werd aangestipt zonder verdere uitwerking. Wageninger Arnold van Huis vertelde dat je met insecten niet zomaar kunt doen wat je wilt. Hij gaf als voorbeeld de hommel – worden die dan ook gekweekt voor voedsel? – waarover hij nogal cryptisch zei dat 'wetenschappelijk' is aangetoond dat die beesten waarschijnlijk een 'emotionele capaciteit hebben'. Het begrip sentient beings (voelende wezens) viel, maar daar bleef het bij.

null Beeld KRO-NCRV
Beeld KRO-NCRV

Laat de Dalai Lama dit allemaal maar niet horen, dacht ik. Alhoewel, ergens op YouTube vertelt dit boeddhistisch boegbeeld van hen-die-nog-geen-vlieg-kwaad-doen dat hij echt niet roomser is dan de paus: hij wil een mug soms best van dienst zijn met een beetje bloed, maar als er in korte tijd een tweede of derde op zijn arm landt, dan mept hij zo'n beestje heus wel eens vervroegd richting nirwana.

Lichaamstaal

Ah, Adriaan van Dis en de Dalai Lama: zag u ze in de slotaflevering van 'De Boeddhistische Blik'? Hierin had Van Dis dan eindelijk Het Interview, waarin de geestelijk leider zich als milieuactivist ontpopte. Boeiend, maar het spannendst van het gesprek was de lichaamstaal: de Dalai Lama raakte onze geliefde interviewer steeds aan. Tikje tegen de wang, vinger op de arm, hand vastpakken, omhelzingen: Van Dis wist nauwelijks hoe te reageren.

De journalist Van Dis een luis in de pels? De Dalai Lama prikte er gewoon doorheen en zag vooral het sentient being dat wij denk ik allemaal in onze Adriaan van Dis zien.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Lees hier meer recensies, zoals die van alle Zomergasten-afleveringen, terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden