Inschrijving op beursnieuwelingen vele malen overtekend

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Het kan niet op met nieuwkomers aan de beurs. Het liep gisteren storm op de aandelen van Brunel. De vraag overtrof het aanbod dertig keer. De inschrijving voor particulieren op aandelen van automatiseerder ICT is wegens overweldigende belangstelling eerder gesloten.

De introductieprijs van een aandeel Brunel is vastgesteld op 41 gulden, de hoogst mogelijke prijs binnen de bandbreedte van 36 tot 41 gulden. Dit hebben Brunel - een Rotterdams bedrijf dat hoog opgeleid technisch personeel uitleent aan ondernemingen - en ABN Amro Rothschild, de bank die de beursgang begeleidt, bekendgemaakt.

De Rotterdamse detacheerder Brunel zette gisteren even na half een 's middags uur een openingskoers op het scherm van 44,20 gulden. Binnen een half uur verwisselden vervolgens 1,8 miljoen stukken van eigenaar. De koers eindigde op 44,70 gulden.

In totaal zijn 7 506 775 gewone aandelen Brunel geplaatst, waarvan 1 951 220 nieuwe. De rest is afkomstig van oprichter en eigenaar J. Brand. ABN Amro kan nog 1 126 016 extra aandelen van Brand kopen voor een zogenoemde green shoe. Brand is van de emissie in een klap 250 miljoen gulden rijker geworden.

Met de beurgang wil Brunel kapitaal aantrekken voor de financiering van uitbreidingsplannen. De onderneming maakte vorig jaar een winst van 18,9 miljoen gulden op een omzet van 250 miljoen gulden. Brunel heeft zich ten doel gesteld de omzet in vijf jaar minimaal te verviervoudigen naar een totaal van ruim een miljard.

Onverzadigbaar lijken beleggers de laatste weken. Na de enorme vraag naar aandelen van Nutreco en Vedior (dertig keer overtekend) bleek vorige week ook het aandeel Alpinvest drie keer overtekend. Gisteren werd opnieuw een de inschrijving voor particulieren op aandelen van een bedrijf dat de gang naar de Amsterdamse beurs maakt, al na enkele dagen gesloten. De termijn is in het geval van ICT ingekort van 30 juni naar vandaag. Inschrijving is maar enkele dagen mogelijk geweest. Instituten kunnen zich nog wel tot eind van de maand melden.

MeesPierson, dat de beursgang van het Rotterdamse ICT begeleidt, zegt dat de termijn is verkort om een ordelijk verloop van de inschrijving te kunnen garanderen. Dat betekent dat particulieren hun deel van de beschikbare aandelen in een paar dagen al zwaar hebben overtekend. Van de maximaal beschikbare stukken van ICT, 4,7 miljoen, was eenderde bestemd voor particulieren. De aandelen ICT krijgen een prijs tussen de 23 gulden en 26 gulden.

De afgelopen weken is flink kritiek geuit op de gang van zaken rond de inschrijvingen op aandelen van beursgangers. Daardoor vissen particulieren vaak achter het net. De Postbank sprong voor hen op de bres. Een pleidooi om het anders te doen, vond tot nu toe echter weinig weerklank bij banken en beurs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden