Inrichten van Srebrenica-museum blijkt vrijwel onmogelijke taak

Beeld uit de documentaire.Beeld rv

De ultieme balansoefening. Zo is de klus die Monique Brinks in de documentaire 'De strijd om het Srebrenica-museum' moet klaren het beste te omschrijven. 

Want hoe richt iemand een herdenkingscentrum over de val van de Srebrenica-enclave in, zonder daarbij Dutchbatveteranen voor het hoofd te stoten, maar waarachter ook de nabestaanden van de ruim 8000 gestorven Bosnische moslimmannen en -jongens staan?

Bijna drie jaar lang volgde Kay Mastenbroek Brinks en haar collega's, experts van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Zij kregen van de Bosniërs de opdracht het voormalige Dutchbat-hoofdkwartier om te vormen tot museum, een initiatief van de Nederlandse staat, die hoopten daarmee het Srebrenica-hoofdstuk te sluiten.

Een vrijwel onmogelijke taak, zo blijkt. Mastenbroek registreert het groepje als vlieg op de muur tijdens talloze werkbezoeken. Met beelden van moeizame vergaderingen en vele ruzies laat de maker zien hoe Brinks heen en weer wordt geduwd tussen meerdere kampen, die allemaal een andere versie van de waarheid in pacht hebben.

Zo zijn daar de moeders van Srebrenica, die de komst van het museum meer dan eens op de afgrond doen afstevenen. Begrip voor de Dutchbatters, die op hun beurt volschieten wanneer de Bosnische museumdirecteur het militair optreden in hun ogen onvoldoende genuanceerd brengt, hebben ze niet. Mastenbroek becommentarieerd de beelden amper. Ze spreken voor zich en demonstreren op imponerende wijze dat het stof rond de gebeurtenissen meer dan 22 jaar na dato nog altijd niet is neergedaald. Zal het Brinks lukken?

KRO-NCRV: 2Doc: De strijd om het Srebrenica museum, maandag 20.25u, NPO 2.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden