Opinie

Innovatie

De meest gangbare manier om iets van hout te bouwen is de ’houtskeletbouw’. Je bouwt van balken een skelet, dat aan binnen- en buitenkant met plaatmateriaal wordt bekleed, daartussenin komt isolatiemateriaal.

Om water en wind buiten te houden kun je folie spannen tussen het skelet en de buitengevel, maar warme lucht die afkoelt condenseert en dat vocht moet weg kunnen, anders gaat de zaak rotten. Die folie moet dus wind en waterdicht zijn, maar ’dampopen’. Wil je de binnenwanden ook nog tegen condens beschermen dan gebruik je aan die kant juist dampdichte folie.

Althans, dat is de theorie.

In de bouwmarkt was een grote uitstalling van deze folie-typen, vergezeld van een display, een soort stroomdiagram, waarop je stapsgewijze kon bepalen welke folies in jouw geval de beste waren. Met de twee folie-typen die daaruit kwamen gingen we naar de kassa. „Wat gaat u precies bouwen?” vroeg een verkoper. Wij legden het uit. „Oh, maar dan heeft u de verkeerde folie”, sprak hij.

„Maar uw display”, begonnen wij. „Ja nee”, zei de verkoper, „daar moet u zich niets van aantrekken. Dat is alweer achterhaald.” „Is er recent iets veranderd aan de manier waarop lucht condenseert?”„Dat niet, maar het blijkt dat de zaak dan toch gaat rotten”, zei de verkoper. „Maar?” zeiden wij. „Ach, zei de verkoper, die fabrieken doen ook maar wat. En dan veranderen ze het weer.”

We gingen naar de schilderafdeling. Voor houtwerk buiten wordt tegenwoordig ’high-solid’ buitenbeits geadviseerd. Zoals de naam al suggereert bevat high-solid beits veel vaste stoffen, en vormt dus een extra dikke, extra duurzame laag. Dat leek ons gunstig.

„Ja nee”, zei de verkoper, „high-solid is eigenlijk alweer achterhaald. Ze hebben ontdekt dat verven vrij snel verpoederen, dus daar is men weer van afgestapt.” Niet dat er in de bouwmarkt geen high-solid beits meer te koop was, integendeel. „Jawel”, zei de verkoper, „maar dat is een aflopende zaak. Ik zou het niet adviseren.”

Een jaar of vijftien geleden lieten wij de buitenboel schilderen. „Wij gaan dat doen met schakelverf”, zei de schilder. „Dat is het nieuwste. Dat is grondverf en aflak in één. Geweldig product.”

„Schakelverf dan misschien?” vroegen wij de verkoper die niet in high-solid geloofde. Hij lachte. „Scha-kel-verf, goh ja. Nee, dat is iets van twintig jaar geleden. Niet doen. Gaat te snel bladderen.”

Bij de uitgang van de bouwmarkt was een stand ingericht ter promotie van een revolutionair nieuw materiaal voor de bouw van badkamers en ’het creëren van een wellness-sfeer’. Het was licht, oersterk, je kon het met een stanleymes bewerken, aanbrengen met een beetje kit, betegelen en klaar. Nooit meer lewis-platen zagen en cement storten. Een soort gewapende schuimelementen waren het, het deed denken aan de tegeltjes waar het hitteschild van de Spaceshuttle van gemaakt is. De stand zag er tip-top uit, er lagen glossy brochures en iedereen die halt hield kreeg een timmermanspotlood met opdruk. Ik mompelde iets van ’houtskeletbouw’. „Ideaal!” zei de vertegenwoordiger, „precies wat u zoekt!”

En op een dag zak je door de vloer van je douche. „Ach ja”, zegt de opgetrommelde aannemer met een nostalgische glimlach, „die schuimplaten. Dat was het toen helemaal. Maar weet je wat het is? Dat spul verkruimelt nogal snel.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden