Innovatieplatform voor de zorg

(Novum) - In navolging van het Innovatieplatform van premier Jan Peter Balkenende (CDA) krijgt de zorgsector zijn eigen innovatieplatform. Het ZorgInnovatiePlatform (ZIP) moet ertoe bijdragen dat de zorg op de lange termijn betaalbaar blijft en de arbeidsproductiviteit wordt verhoogd, zo stelde minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) donderdag tijdens een persconferentie waarbij het ZIP officieel werd gelanceerd.

Het ZIP moet ervoor zorgen dat innovatie niet beperkt blijft tot 'initiatieven van gemotiveerde enkelingen', zo schrijft de bewindsman in zijn begeleidende brief aan de Tweede Kamer. Volgens Klink is er een cultuurverandering nodig waardoor in de zorgsector meer plaats komt voor innovaties. Uitvindingen blijven nu vaak op de plank liggen als gevolg van slechte samenwerking of een gebrek aan communicatie.

Goede innovaties kunnen ertoe leiden dat hetzelfde werk kan worden gedaan met minder personeel. En dat is van groot belang, beklemtoonde de bewindsman. Als gevolg van de toenemende vergrijzing neemt het aantal chronisch zieken en de vraag naar zorg de komende jaren alleen maar toe. "Als je bij mensen tijdig een ziekte als Alzheimer kunt vaststellen en door preventieve maatregelen zoals het trainen van het geheugen de ziekte kunt uitstellen, is dit niet alleen winst voor de patiënt maar het zorgt er ook voor dat je minder personeel nodig hebt", zei Klink.

Als voorbeeld van een geslaagde innovatie noemde staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) de zogeheten Valpreventiebus van zorgverzekeraar Ohra. In Nederland melden zich dagelijks 240 mensen bij de eerste hulp als gevolg van een valpartij. Van de ongelukken die 70-plussers krijgen, is zo'n 80 procent gerelateerd aan een val. "Deze valpartijen hebben vaak een eenvoudige oorzaak zoals een verkeerd medicijngebruik of losliggende kleedjes in huis", aldus Bussemaker.

Het 'valpreventieteam' gaat de huizen van ouderen langs met tips, waardoor het aantal valpartijen wordt verlaagd. Dit leidt niet alleen tot een betere kwaliteit van leven voor ouderen, maar kan ook een besparing op de zorg van jaarlijks 180 miljoen euro opleveren wanneer het landelijk wordt ingevoerd. "Waarom doen we dit niet allang met zijn allen?", hield de staatssecretaris de zaal voor.

Het ZIP gaat fungeren als 'aanjager' van innovaties. Het is aan het 'veld' om te komen met nieuwe uitvindingen. Het platform stelt dan de juiste randvoorwaarden en zorgt ervoor dat goede ideeën daadwerkelijk worden ingevoerd. Voor het ZIP is dit jaar een bedrag van veertien miljoen euro vrijgemaakt, dat oploopt tot zestig miljoen in 2012.

De leden van het ZIP zijn grotendeels afkomstig uit de zorg. Met het Innovatieplatform van premier Balkenende is een 'personele unie' gesloten. Zo heeft bestuursvoorzitter van de Tergooiziekenhuizen Claudia Zuiderwijk zitting in beide platforms. "Dat versterkt elkaar", zei Klink.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden