Innovatie asbestverwijdering is omstreden

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Een nog jonge methode bij de verwijdering van asbest zou niet veilig zijn. Zeker veertien bedrijven werken er al mee.

Johan van Heerde

Bij asbestverwijdering wordt al jaren gewerkt met een innovatie waarvan niet zeker is of deze veilig is. Het gaat om de methode Minicontainment, waarbij werknemers geen adembeschermingsmiddelen dragen. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) geeft per mail toe dat op basis van bij hen bekende gegevens niet vastgesteld kan worden of er sprake is van blootstelling aan de kankerverwekkende stof asbest. Toch werken er naar schatting dagelijks tientallen mensen van zeker veertien bedrijven met de methode.

Bij Minicontainment wordt een doorzichtige kast over een met asbest besmet object, zoals een vensterbank, geplaatst. Via afgesloten gaten kunnen asbestsaneerders het voorwerp in de kast schoonmaken en het asbest verwijderen. Het werken met Minicontainment heeft een groot voordeel. Buiten de kast hoeft de ruimte niet te worden ingericht op asbestsanering waardoor mensen die er mee werken niet het bekende beschermende maanmannetjespak hoeven te dragen. De methode wordt zelfs gebruikt terwijl bewoners thuis zijn.

Onderzoeksbureau TNO, dat voor de Inspectie SZW asbestonderzoek uitvoert, heeft de Inspectie geadviseerd dat het onwenselijk is dat het systeem van Minicontainment op steeds grotere schaal wordt toegepast zonder dat er duidelijkheid is over de veiligheid hiervan.

Jody Schinkel, asbestdeskundige bij TNO, bevestigt dit. “Als deskundige zou ik het totaalplaatje eerst onderzocht willen zien voor er mee wordt gewerkt. De methode bevat een aantal kritische handelingen waarvan wij willen dat deze beschreven en getoetst worden. Dat is nu nog niet het geval.”

Meer gegevens

Inmiddels heeft de Inspectie het bedrijf dat de methode op de markt heeft gebracht, gevraagd met aanvullende gegevens over blootstelling te komen omdat de huidige geen uitsluitsel bieden, aldus de Inspectie. Ook heeft de Inspectie TNO gevraagd mee te kijken bij Minicontainment.

Het is opmerkelijk dat de Inspectie SZW deze stappen nu pas zet. Al in 2015 en in 2016 heeft een toezichthouder van de Inspectie een krabbel gezet na controle van een plek waar met Minicontainment werd gewerkt. Die krabbels zijn voor Minicontainment aanleiding geweest te zeggen dat de methode ‘veilig’ gebruikt kan worden. Wel liet de Inspectie na die eerste controle via een mail aan Minicontainment weten: ‘een stempel van ons op je innovatieve ontwikkeling ga je niet krijgen’.

Dat de Inspectie SZW nu pas actie onderneemt is tevens opmerkelijk omdat verschillende asbestverwijderingsbedrijven sinds 2016 hun zorgen over de veiligheid van Minicontainment hebben geuit bij inspecteurs van de toezichthouder. Zorgen zijn er over het gebruik van een stofzuiger die nodig is om onderdruk op de doorzichtige kast te houden zodat asbestdeeltjes weggezogen worden. Deze stofzuiger staat naast de afgesloten kast in de ruimte waar mensen zonder adembescherming werken of wonen, soms staat zelfs een bed of een bank naast de stofzuiger.

Vraagtekens

Een vakdeskundige van Ascert, de door de overheid aangewezen Stichting Certificatie Asbest, erkent de zorgen omtrent de stofzuiger. In een mail die in het bezit is van Trouw zegt de vakdeskundige dat er vraagtekens zijn te zetten bij het stofzuigergebruik in een dergelijke toepassing.

TNO laat weten dat het al eerder op eigen beweging een indicatieve lektest heeft uitgevoerd met de stofzuiger. Hieruit bleek dat de stofzuiger kan lekken. Tijdens het gebruik is er volgens TNO geen reden tot zorg, maar onduidelijk is wat er gebeurt wanneer de stofzuiger wordt uitgeschakeld. Schinkel: “Dat is precies wat ik bedoel met de ontbrekende beschrijving hoe de methode gebruikt wordt. Als een stofzuiger wordt uitgezet is er sprake van verontreiniging en zouden asbestdeeltjes kunnen ontsnappen.”

AST, de leverancier van de stofzuiger, laat weten dat deze is aangepast voor gebruikers van Minicontainment. Klemmen en naden zouden beter zijn afgeschermd en er is een module op de machine gebouwd zodat het aanzuigvermogen geregeld kan worden. Het bedrijf Minicontainment zegt dat de methode voldoet aan alle voorwaarden die in de asbestbranche worden gesteld.

Lees ook: Overheid krijgt geen grip op asbestbranche

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden