Inlichtingendiensten VS: Syrië heeft gifgas sarin gebruikt

IKV Pax Christi: Vernielen vliegvelden regime aanvaardbaar

Sommige Amerikaanse inlichtingendiensten zijn er nu van overtuigd dat de regering van Syrië gifgas heeft ingezet tegen opstandelingen. De VS hebben steeds gezegd dat dit een reden zou zijn om in te grijpen in de burgeroorlog in dat land. Zo ver is het nog niet, liet het Witte Huis gisteren meteen weten.

Minister Chuck Hagel van defensie zei gisteren in Aboe Dhabi dat 'de inlichtingengemeenschap van de VS met uiteenlopende mate van zekerheid' denkt dat chemische strijdmiddelen zijn ingezet. Die formulering betekent dat niet alle diensten - er zijn er zestien - die mening toegedaan zijn. Het zou volgens Hagel om het dodelijke gas sarin gaan.

Het Witte Huis heeft het gebruik van gifgas tot 'rode lijn' bestempeld, maar gaf gisteren meteen een verklaring uit dat de VS 'gezien wat er op het spel staat' keiharde bewijzen willen. Want inlichtingendiensten kunnen zich vergissen, zoals in 2003 bleek toen de Amerikanen Irak binnenvielen en er niet de verwachte massavernietigingswapens vonden.

In Nederland vindt IKV Pax Christi het gezien de ernst van de situatie in Syrië aanvaardbaar om 'vliegvelden van het regime te vernietigen en vliegtuigen op de grond uit te schakelen', schrijft politiek adviseur Jan Jaap van Oosterzee vandaag in Trouw.

Het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV, in 2007 gefuseerd met Pax Christi) heeft zich vaker achter militaire acties geschaard. In 1999 toonde IKV-secretaris Mient Jan Faber begrip voor de Navo-bombardementen tijdens de Kosovo-oorlog. Faber steunde ook in 2003 de aanval op Irak. In beide gevallen leidde dat tot hoogoplopende discussies met aangesloten kerken, waarvan er enkelen de organisatie de rug toekeerden.

PODIUM 21 'Tijd voor militair ingrijpen in Syrië is aangebroken'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden