'Inlichtingendiensten voeren geheime begroting'

The Washington Post kreeg informatie van Snowden. The Guardian sluit een deal met de regering.

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA betaalt telecommunicatiebedrijven grote sommen geld voor toegang tot hun netwerken. Dat is een van de conclusies die de Amerikaanse krant The Washington Post gisteren trok uit wat zij noemt de 'zwarte begroting' voor de zestien inlichtingendiensten in de Verenigde Staten. De krant zegt die in bezit te hebben gekregen via NSA-klokkeluider Edward Snowden.

De geheime begroting beloopt volgens de krant voor 2013 een bedrag van 52,6 miljard dollar, omgerekend bijna 40 miljard euro. Daarvan vraagt de CIA het grootste deel, zo'n 11,1 miljard euro. De begroting van de NSA (National Security Agency) is iets minder dan de helft daarvan, aldus de krant. De zestien inlichtingendiensten samen hebben 107.035 werknemers in dienst.

De betalingen van de NSA aan de telecomproviders worden gedaan in het kader van wat het Corporate Partner Access Project wordt genoemd. Het bespioneren van telefonische, email- en andere elektronische communicatie valt onder de 'speciale operaties'. Hier geeft de NSA dit fiscale jaar naar verwachting 210 miljoen euro aan uit, een derde minder dan in het topjaar 2011.

In Groot-Brittannië heeft de advocaat van David Miranda gisteren een deal gesloten met de regering, waardoor de autoriteiten zijn in beslag genomen documenten mogen inzien tot een hoorzitting in oktober. Miranda is de partner van journalist Glenn Greenwald van de krant The Guardian, die de afgelopen tijd veel artikelen heeft gepubliceerd op basis van informatie van Snowden.

Miranda werd eerder deze maand aangehouden op luchthaven Heathrow, waar hij negen uur vastzat. Zijn laptop en andere electronica werden afgepakt. Miranda probeerde via de rechter onderzoek naar zijn documenten te stoppen, maar onder de gesloten overeenkomst mogen de autoriteiten die op risico's voor de staatsveiligheid en op staatsgeheimen onderzoeken.

(AP, REUTERS)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden