Inleveren voor het goede doel: een kennis- en onderzoeksland

Overzicht van clubs die vrezen voor subsidieverlies - en nu eens niet alleen de bekende namen

KAREN ZANDBERGEN

Nederland wil een kennis- en onderzoeksland zijn. Daar is geld voor nodig. Geld voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, voor leraren die hun hoofd boven het maaiveld steken, voor onderzoek bij universiteiten.

Vandaag buigt de Kamer zich over de herkomst van dit extra geld voor onderwijs en onderzoek: tal van instellingen, stichtingen, instituten en belangenclubs gaan de komende jaren inleveren.

Er zitten bekende namen bij, zoals het NIDI, Montesquieu Instituut, Nederlands Taalinstituut en Kennisnet. En een waslijst aan instellingen, ouderenorganisaties en projecten tegen bijvoorbeeld laaggeletterdheid. Sommigen krijgen helemaal geen geld meer, anderen worden minimaal 10 procent gekort. Instellingen die niet worden gekort zijn volgens de minister noodzakelijk of er zijn lastige juridische verplichtingen.

Alle clubs, instellingen en stichtingen hebben gelobbyd bij de minister en Kamerleden om hun unieke positie te benadrukken. Wie dat met succes hebben gedaan, zal vandaag blijken in het Kamerdebat. De coalitiepartijen hebben nog geen bondjes gesloten om bepaalde instituten te redden, maar de PvdA geeft wel aan 'open het debat in te gaan'. Als oppositiepartijen met goede alternatieven komen, wil die partij daar best naar luisteren. Al zal elk alternatief ergens anders pijn doen.

De oppositiepartijen hebben wel zo hun klachten bij de lijst. Alleen de PVV vindt het prima. Wat die partij betreft kunnen al dit soort subsidies worden geschrapt. D66 hekelt de kortingen op instellingen die het onderwijs verbeteren en de politiek goed in de gaten houden. De SP slaat aan op de mogelijke ondergang van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. De ChristenUnie liet al eerder weten grote moeite te hebben met het schrappen van geld voor godsdienstonderwijs.

Waarschijnlijk zullen niet alle instituten die geen subsidie meer krijgen ook daadwerkelijk de deuren sluiten. Samenwerken, bezoekers, ouders en scholen (meer) laten betalen, andere sponsors aantrekken - er zullen vele uitwegen worden gezocht de komende tijd. Een overzicht van clubs die vrezen voor subsidieverlies - en nu eens niet alleen de bekende namen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden