Update

'Inktzwarte dag' voor Haaksbergen, derde dode

null Beeld anp
Beeld anp

"Een inktzwarte dag." Het zijn woorden van de aangeslagen burgemeester Hans Gerritsen van het Twentse Haaksbergen. Vanmiddag raakten tijdens het evenement AutoMotorSportief in zijn gemeente zestien mensen gewond toen een monstertruck inreed op een groep toeschouwers. Vijf van hen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Drie mensen kwamen om het leven, waaronder een minderjarige.

Het ongeluk vond plaats toen een zogenoemde monstertruck- een pick-up van 1500 pk met extreem grote wielen, tijdens een stunt uit de bocht vloog en op het publiek inreed. "Ik zag in één keer dertig man neer gaan", zei een van de getuigen tegen NOS. "Je ziet gewoon mensen doodgaan op straat", zei een ander.

Hulpverleners waren snel ter plaatse, maar konden niet voorkomen dat twee mensen het leven lieten. Enkele slachtoffers werden ter plekke gereanimeerd. Tussen alle bedrijven door werd de Mobiele Eenheid weggeplukt van een voetbalwedstrijd van FC Twente om hulpverleners op de rampplek bij te staan.

Oorzaak
Wat de oorzaak is van de tragedie is niet bekend. Ook voor burgemeester Hans Gerritsen is het nog speculeren. "Het ziet ernaar uit dat er niet geremd kon worden. Of, nou ja. Er is niet geremd", zei hij in het NOS Journaal. Gerritsen benadrukte dat de trucks werden bestuurd door professionals die aan de gemeente aangeven hoeveel ruimte ze nodig hebben om hun stunts uit te voeren. Ook de chauffeur van de desbetreffende truck maakt deel uit van het team van professionals.

De burgemeester, justitie en politie wilden nog niets zeggen over de veiligheid van het evenement. Dat kan pas als het forensisch en tactisch onderzoek naar het drama is afgerond. Veel ooggetuigen vragen zich of het parkeerterrein waar AutoMotorSportief werd gehouden niet veel te klein was voor de stunts met monstertrucks. Ook stonden er alleen losse dranghekken tussen het stuntterrein en het publiek. De gemeente had wel een vergunning gegeven voor de show op het parkeerterrein aan de Stationsstraat.

Afsluiting
Het evenement AutoMotorSportief vormde de afsluiting van een jaarlijks feestweekeinde in Haaksbergen met onder meer een kermis. Die ligt er verlaten bij en de exploitanten zijn begonnen met afbreken van de attracties. Voor mensen die het ongeluk zagen gebeuren is een opvanglocatie ingericht aan het Stationsplein.

De stemming in Haaksbergen is bedrukt. De show was zeer drukbezocht. Veel mensen vertellen elkaar dat ze maar net op tijd weg konden ontkomen aan de wielen van de enorme pick-uptruck. Ooggetuigen zeggen dat de truck erg scheef hing nadat hij over zes autowrakken was gereden.

Informatienummer
Naasten en verwanten van mensen die mogelijk betrokken zijn bij het ongeluk in Haaksbergen kunnen bellen met een informatienummer van de ANWB. Het nummer is 088 269000.

Ook de gemeente Haaksbergen heeft een informatienummer ingesteld: 053 5734567. Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl geopend. Daar kunnen mensen aan hun familie laten weten dat ze ongedeerd zijn gebleven. De website werd 2 weken geleden voor het eerst ingezet na de kettingbotsing op de A58 in Zeeland.

Let op. De beelden hieronder kunnen als schokkend worden ervaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden