Inktvis met linzen en peterseliesalsa

Ingredienten voor 4 personen:

Peterseliesalsa: 1 bos platbladige peterselie (ca. 20 g), 10 ansjovisfilets, 1 el kappertjes, 1 tl vers citroenrasp, mespunt rode pepervlokken, 1 teen knoflook, ca. 150 ml extra vierge olijfolie, zout, ca. 1 el rode wijnazijn

Inktvis: ca. 750 g schoongemaakte pijlinktvis (lijf en tentakels), fijngeraspte schil van 1 kleine citroen en 1/2 kleine sinaasappel, ca. 8 el extra vierge olijfolie, zout, versgemalen peper, 400 g donkergroene (Puy) linzen of zwarte (beluga) linzen, 2 takjes tijm, 1 laurierblad, 1 grote ui, fijngesnipperd, 1 teen knoflook, fijngehakt, 1 rode paprika, in reepjes, 250 ml kippenbouillon, ca. 1 tl rode wijnazijn

Mijn kookvriendin Sarah Ziegler gaf me een prachtig kookboek getiteld 'Gjelina' van chef Travis Lett. Lett is een ambassadeur voor bewuster, gezonder eten: de nadruk ligt op groenten, kruiden, vruchten en peulvruchten. Vis en vlees staan niet centraal, maar worden wel koninklijk behandeld. Een gerecht van inktvis en linzen trok mijn aandacht, ook al omdat deze combinatie geliefd is in de Griekse vastentijd voor Pasen. Ik heb het recept niet letterlijk gevolgd. Bij Lett wordt de inktvis gegrild, ik kies voor rustig stoven. Gebruik hier liefst hele pijlinktvis voor, dwz het lijf intact, wel schoongemaakt, maar niet in ringen gesneden. Geef bij dit gerecht bijvoorbeeld een gemengde groene salade en knapperig brood om in de saus in te dopen.

Maak eerst de salsa:

Hak de peterselie heel fijn. Spoel ansjovis en kappertjes af, dep ze droog en hak ze fijn. Doe ze in een kom met citroenrasp, pepervlokken, fijngeraspte knoflook, olijfolie en zout. roer goed door elkaar en laat ca 1 uur intrekken. (Of bewaar enkele dagen in de koelkast.) Roer pas kort voor het opdienen de azijn erdoor (zodat de peterselie niet verbleekt).

Voor de inktvis:

Snijd de inktvislijven in de lengte open, zodat je ze kunt uitspreiden. Snijd elk inktvis in vier of zes stukken. Schep de inktvis (plus tentakels) om met de citrusrasp, 3 a 4 el olijfolie, zout en peper. Laat ca. 30 minuten intrekken.

Kook intussen de linzen in ruim water met tijm en laurierblad in ca. 25 minuten gaar. Voeg tegen het eind van de kooktijd zout toe.

Verhit 4 el olie in een zware pan. Bak de inktvis op hoog vuur aan, 2 a 3 minuten. Voeg de ui en knoflook toe en bak die 3-4 minuten zachtjes mee. Voeg de paprika toe en bak, al omscheppend, ca. 5 minuten mee. Giet de bouillon over de inktvis, breng op smaak met peper en stoof in ca. 25 minuten zachtjes gaar; er moet wat saus overblijven zonder soepig te zijn.

Schep tegen het eind de linzen erdoor en stoof samen nog enkele minuten door. Bedruppel met azijn, schep een deel van de peterseliesalsa erover. Geef de rest van de salsa erbij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden