Inkoop van kankermedicijnen door failliete ziekenhuizen onderzocht

Loek Winter, voormalig bestuurder van de IJsselmeerziekenhuizenBeeld ANP

De curatoren van de IJsselmeerziekenhuizen onderzoeken de inkoop van kankermedicijnen uit Duitsland die niet vergoed werden door de zorgverzekeraars. 

Volgens journalistiek onderzoeksplatform Follow The Money hebben de ziekenhuizen hierdoor een verlies geleden van drie tot vijf miljoen euro. Dat is ongeveer de helft van het bedrag van de schuld die de ziekenhuizen op dit moment bij de zorgverzekeraars hebben. 

“De curatoren komen met een inhoudelijke reactie zodra echt duidelijk is wat er gebeurd is”, aldus de woordvoerder van MC Groep IJsselmeer, met ziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk.

Gehannes om de bekostiging van een kankermedicijn

De MC groep van zorgondernemer Loek Winter kocht de chemokuren bij het Duitse bedrijf Zytoservice. Eerder maakten de IJsselmeerziekenhuizen deze kuren zelf. Door de medicijnen te importeren, konden de bestuurders bezuinigen op de apotheek en de schoonmaakkosten van de steriele ruimtes.

Volgens Follow The Money zet Loek Winter samen met de Duitse leverancier in Nederland een bedrijfje op in 2012: Zytoservice Nederland. Een van zijn bedrijfjes krijgt 50 procent van de aandelen in deze vestiging. Daardoor raakt de zorgbestuurder zowel aan de verkoop- als de inkoopkant van het medicijn betrokken.

Hoe duur de medicijnen zijn in vergelijking met de zelf gemaakte chemokuren, is niet bekend. Vijf jaar lang gaat dit goed. De MC Groep spreekt in de media over ‘verbluffende resultaten’. Maar begin 2017 ontstaat een bureaucratisch probleem: de regels om medicijnen te declareren, veranderen. Het doel is meer transparantie op de medicijnenmarkt.

ZI-nummers

Ieder medicijn dat wordt toegelaten op de Nederlandse markt krijgt een zogeheten ZI-nummer. De chemokuren van Zytoservice krijgen dat niet vanzelf. Halverwege 2017 klopt de MC groep aan bij de zorgautoriteit, omdat zij nog geen nummer hebben voor Zytoservice. Het Zilveren Kruis betaalt intussen voorschotten.

De zorgautoriteit raadt volgens een woordvoerder aan om de medicijnen via een omweg te bekostigen: de kosten konden worden meegenomen in de zorgpakken voor kankerpatiënten die de zorgverzekeraar inkoopt bij een ziekenhuis. Maar de bestuurders besluiten daar nog niet over te onderhandelen, maar te wachten op het ZI-nummer, aldus Follow The Money.

Dat is een groot bedrijfsrisico: het is immers niet duidelijk of het Duitse medicijn überhaupt een nummer krijgt en via die weg vergoed kan worden. Het ziekenhuis verliest per maand duizenden euro’s en de bestuurders doen daar volgens Follow The Money niets tegen.

De curator onderzoekt nu in hoeverre de bestuurders van de MC Groep verwijtbaar hebben gehandeld in deze zaak. In een persverklaring nemen de toenmalige directieleden Loek Winter, Tim Roldaan en Willem de Boer ‘nadrukkelijk afstand’ van de berichtgeving. Die is ‘suggestief en gebaseerd op onjuiste informatie.’

Zij hebben niets verkeerd gedaan en deze kwestie heeft niet geleid tot het faillissement van het ziekenhuis, vinden zij. De woordvoerder van de IJsselmeerziekenhuizen zegt dat de publicatie over de medicijnen ‘op dit moment’ geen invloed heeft op een mogelijke doorstart.

Inmiddels hebben meerdere kandidaten zich gemeld voor een doorstart van het failliete ziekenhuis. Een kanshebber is Cardiologie Centra Nederland (CCN). Zij zijn samen met Loek Winter eigenaar van medisch centrum De Sionsberg in Dokkum. Cees de Bruin, voorzitter van de cliëntenraad van de IJsselmeerziekenhuizen, zei eerder dat CCN zijn favoriet is.

Dat is nog steeds het geval na het nieuws over de kankermedicijnen, laat hij weten. “Er zullen nog wel meer gekke dingen tevoorschijn komen na de faillissementen, waarvan je denkt: hoe hebben ze de bestuurders dat in hun hoofd kunnen halen? Maar Loek Winter heeft geen aandelen in de CCN, hij werkt er alleen mee samen.”

Volgens De Bruin hebben de cardiologen een ‘uitermate goed plan’ en gaan ze ervoor zorgen dat er een goed ziekenhuis overeind blijft. Morgen wordt naar alle waarschijnlijkheid bekend wie zich de nieuwe eigenaar van de IJsselmeerziekenhuizen mag noemen. De Bruin: “Het is heel spannend. Wij hebben echt een ziekenhuis nodig in de omgeving.”

Lees ook: 


Ook cardiologen willen op IJsselmeerziekenhuizen bieden

Niet alleen ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk brengt een bod uit op de failliete IJsselmeerziekenhuizen. Ook Cardiologiecentra Nederland (CCN), een stichting van hartchirurgen, wil het ziekenhuis in Lelystad en de klinieken op Urk en in Dronten en Emmeloord een doorstart geven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden