Inkomsten kerken blijven teruglopen

© Thinkstock

De christelijke kerken verwachten dat hun inkomsten de komende jaren blijven teruglopen. Dat komt door de economische crisis en doordat er steeds minder giften zijn. Met de jaarlijkse gezamenlijke inzamelingsactie Kerkbalans van vijf Nederlandse kerken werd vorig jaar daardoor minder opgehaald. Dat maakten ze donderdag bekend.

Dit jaar vindt de actie plaats van 15 tot en met 29 januari. Het is dan de 40e keer dat de inzameling plaatsvindt. Aan de actie doen de Rooms-Katholieke Kerk (RKK), de Pprotestantse Kerk in Nederland (PKN), de Oud-Katholieke Kerk, de Doopgsgezinde Sociëteit en de Remonstrantse Broederschap mee. Het is de grootste inkomstenbron van de vijf kerken.

Bij de RKK daalden de opbrengsten uit de inzameling in 2010 met bijna 0,5 procent. Vorig jaar leverde de actie naar verwachting 2 procent minder op, circa 58,9 miljoen euro. De aandacht voor misbruikzaken in de katholieke kerk speelt een ondergeschikte rol in de cijfers, aldus een woordvoerder.

Bij de PKN stegen de inkomsten uit de actie in 2010 nog met 0,4 procent. Vorig jaar daalden de opbrengsten volgens voorlopige cijfers met 0,8 procent tot iets minder dan 193 miljoen euro.
De terugloop van het aantal mensen dat via Kerkbalans geld geeft, werd in eerdere jaren opgevangen doordat anderen elk jaar meer doneren. Protestanten zegden vorig jaar gemiddeld ruim 94 euro toe, tegen een kleine 93 euro in 2010. Katholieken doneerden in 2010 per huishouden 79 euro, tegen 74 euro in 2009. Cijfers over 2011 had de RKK nog niet.

Gullere gevers zijn echter niet meer voldoende. Daarom is Kerkbalans in 2005 vernieuwd. Zo worden parochies en gemeenten aangespoord brieven aan te passen aan verschillende doelgroepen en leden per telefoon te benaderen. Die nieuwe strategie heeft effect, zo blijkt uit een evaluatie die donderdag werd gepresenteerd. Maar niet alle plaatselijke kerken doen hieraan mee. Ze hebben niet allemaal de middelen voor de nieuwe aanpak, die intensiever en breder is dan die van voor 2005.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden