Inkomsten amateurclubs al maanden bevroren

HARDERWIJK, ZEIST - Met de vorst nog in de grond, maar met het voorjaar in de lucht durven de amateurs weer hardop aan hervatting van hun voetbalcompetitie te denken. Bijna drie maanden heeft er geen bal gerold, met uitzondering van een plukje inhaalwedstrijden in het voorlaatste weekeinde van januari.

Het zijn niet alleen de voetballers die reikhalzend uitzien naar een echte wedstrijd. Ook trainers pakken graag de draad van het normale voetballeven weer op. Ze zijn het zat om zonder het vooruitzicht van een wedstrijd onder barre weers- en terreinomstandigheden de animo voor de trainingen gaande te houden. Zo verwoordt Dwight Lodeweges van zaterdag-eersteklasser VVOG uit Harderwijk zijn ervaringen. En dan kon hij zich nog gelukkig prijzen met een tijdig geprepareerd trainingsveld, zodat hij vrijwel ononderbroken buiten heeft kunnen werken. Zijn elftal heeft sinds de jaarwisseling zelfs nog vijf wedstrijden kunnen spelen. Het merendeel van zijn collega's heeft het met minder moeten doen.

De strenge winter greep ook in in de financiële huishouding van de clubs. De vaste kosten liepen gewoon door, terwijl de extreme kou het energieverbruik fors deed stijgen. En juist in die duurdere weken was er sprake van sterk teruglopende inkomsten. Een club uit de top van het amateurvoetbal kan per wedstrijddag voor baten uit de kantine een bedrag van tweeduizend gulden in de begroting opnemen. En hoe aardig en gezellig het clubhuis er met kaartende of zich anderszins vermakende bezoekers op de middagen van de verloren gegane wedstrijddagen ook uitzag, de begrote inkomsten zijn bij lange na niet gerealiseerd.

Rino van Steenis, de voorzitter van de zaterdagtak van VVOG, becijfert dat zijn vereniging op die manier een in de wereld van het amateurvoetbal nog gerespecteerd bedrag van meer dan tienduizend gulden heeft misgelopen. Hij voegt er gelaten aan toe: “En die verdien je nooit terug. Natuurlijk, die wedstrijden worden ingehaald, maar nu op momenten dat ook de lagere elftallen thuis spelen. Van de geplande spreiding in de inkomsten komt zodoende niets terecht. En bij wedstrijden op een doordeweekse avond valt het kantinebezoek helemaal tegen. Dan hebben de spelers weinig tijd en supporters komen er nauwelijks. Alleen als we op Koninginnedag de derby tegen DVS'33 zouden moeten spelen, kunnen we rekenen op een meevaller. De rest is koffiedik kijken”.

Of die loop er komend weekeinde al in komt, waagt Joeke de Jong van de grondtechnische dienst van de KNVB te betwijfelen. Hij heeft dienaangaande zelfs een weddenschap met een wat optimistischer collega lopen. De Jong: “Er zijn zoveel onzekere factoren, dat ik denk dat er in het eerste weekeinde van maart nog niet zal worden gespeeld. Eerst moet de vorstlaag uit de grond verdwijnen en daarvoor is het nodig dat de temperatuur behoorlijk boven nul komt, ook 's nachts. Maar als het weer gaat kwakkelen, schieten we geen steek op. Nachtvorst kan dan al leiden tot omstandigheden, die te veel risico's opleveren. Het mag in het begin van deze week wel regenen, maar vanaf woensdag/donderdag moet het dan droog blijven en moet er ook veel wind staan om het water van de velden te krijgen.”

En dan nog zullen de velden niet zo maar speelklaar zijn. De vorst heeft de grond doen uitzetten. De brekende werking daarvan bezorgt de bodem tijdens het opdooien een lossere structuur, waardoor de grasmat zich minder stevig kan wortelen. Om te voorkomen dat er na elke trap ook een graspol door de lucht vliegt, zullen de velden dan ook eerst goed moeten worden gerold. En het is maar de vraag of er in den lande wat dat betreft adequaat gereageerd zal worden. De clubs uit de top van het amateurvoetbal zullen voor hun hoofdveld zelf wel maatregelen treffen, zodat zij als eerste aan de slag kunnen. De lagere regionen worden over het algemeen minder snel bediend. Voor die categorie zal de winterstop vrijwel zeker een week langer duren.

Speelverbod

Competitieleider Daan Schotting ziet niettemin de bal al in het komende weekeinde over de velden rollen. Misschien nog niet in alle districten, want ook hij realiseert zich dat het in het noorden en oosten van het land wat langer zal duren voordat de sporen van de winter zijn uitgewist. Hij houdt er zelfs rekening mee dat in die contreien de plaatselijke overheden met een speelverbod zullen komen om de geteisterde velden enige hersteltijd te geven. Maar zelfs zo'n verbod zal voor Schotting geen aanleiding zijn zich zorgen te maken over de afwerking van de competitie. Zijn beleid is erop gericht de competities eind mei af te ronden en hij ziet in de komende drie maanden nog voldoende speeldagen voor een regulier vervolg van de competitie. Zeker in de districten, omdat daar met twaalf clubs in een afdeling de competities slechts 22 speeldagen omvatten. De eersteklassers (zaterdag) en de hoofdklassers (zondag) spelen vier wedstrijden extra. Van de 26 duels hebben de meeste clubs er twaalf gespeeld. Er wacht hen dus in elk geval nog een serie van veertien wedstrijden. Sommige clubs hebben er nog vijftien voor de boeg (VVOG en ACV in de eerste klas en o.m. AFC'34, De Zwarte Schapen, DHC, DWV in de hoofdklasse).

Zeker voor die laatste groep zal het passen en meten worden om alles binnen de gestelde termijn gespeeld te krijgen, want niet elke zaterdag/zondag kan voor de competitie worden benut. Er is ook nog een bekerprogramma. Zo zal er op Paaszaterdag (6 april) voor de beker worden gespeeld. Clubs die uitgebekerd zijn, kunnen op die dag een achterstallige wedstrijd inhalen. Als compensatie werken de eerste- en hoofdklassers op Paasmaandag (8 april) een volledig competitieprogramma af.

Na het Paasweekeinde wordt de bekerstrijd in een midweekprogramma ondergebracht. Maar ook dan blijft de beker een storende factor. De finale is ingeroosterd op Hemelvaartsdag (16 mei) als voorwedstrijd van de bekerfinale van het betaalde voetbal. Hemelvaartsdag is dan ook niet in het competitieschema opgenomen. Koninginnedag, alsmede andere midweekse dagen, worden voorlopig alleen benut voor een inhaalprogramma voor de hoogst spelende amateurteams. Als alles volgens deze planning verloopt, kan de reguliere competitie op tweede Pinksterdag (27 mei) gedaan zijn.

Daarna volgt nog een lange toegift: nacompetities met de periodekampioenen, voorronde voor de betaalde beker van volgend seizoen en de nacompetities om de landstitels. En dat betekent dat veel amateurclubs nog zullen spelen, als de ogen van alle voetballiefhebbers al zijn gericht op het EK, dat 8 juni in Engeland begint. De toekomstige amateurkampioen wacht waarschijnlijk eenzelfde lot als DOSK, dat in 1988 in Raalte vrijwel onopgemerkt kampioen van Nederland werd. Enkele uren daarvoor had Oranje in München de Europese titel veroverd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden