Inkomensverschillen klein, vermogensverschillen groot

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Het gat tussen arm en rijk lijkt in de beeldvorming vaak oneindig groot. Maar zo simpel is het niet in Nederland. De inkomensverschillen tussen huishoudens zijn sinds 2001 niet veranderd. De verschillen in vermogen zijn de laatste tien jaar wel groter geworden, maar sinds 2014 niet meer.

Deze conclusie trekt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in zijn rapport 'Welvaart in Nederland' dat gisteren verscheen. Nederland hoort met de Scandinavische landen tot de staten met de kleinste inkomensverschillen. Dat was in 2001 zo en in 2014 nog steeds. Natuurlijk heeft de ene Nederlander een veel hoger inkomen (loon, inkomen uit een onderneming, vermogenswinsten, pensioen, uitkering) dan de andere. Maar belastingen, premies en toeslagen dempen dat verschil. Het gemiddelde bruto-inkomen van een huishouden was in 2014 58.500 euro.

Opvallend is dat de inkomensverschillen tussen jongeren wel groter zijn geworden tussen 2001 en 2014. Als gevolg van de crisis en de kleine kans op een baan besloten veel jongeren langer door te leren. Daardoor groeide het aantal niet- of weinig verdienende jongeren.

Opvallend is ook dat tijdens de crisisjaren het gemiddelde inkomen van weinig verdienende zelfstandigen steeg, terwijl dat van veel verdienende zelfstandigen daalde.

De vermogensverschillen in Nederland zijn wel groot. 20 procent van de huishoudens heeft 86 procent van het totale vermogen in handen. De verschillen in vermogens namen in de crisisjaren toe. Dat kwam vooral doordat ouderen hun (grotendeels) afgeloste woning minder waard zagen worden. Verder waren er in 2014 1,4 miljoen huishoudens waarvan de hypotheekschuld hoger was dan de waarde van hun huis. Sommige van hen hadden zelfs een negatief vermogen. De huizenprijzen hadden een grote invloed op de vermogenspositie van huishoudens. In 2008 bedroeg het doorsnee-vermogen 52.000 euro. In 2014 19.000 euro.

De huizenprijzen stijgen sinds medio 2013 weer en daardoor kwam er een einde aan de groei van de vermogensverschillen. Aan de daling van de vermogens ook. Het aantal huishoudens met een huis dat minder waard was dan de uitstaande hypotheekschuld daalde in 2015 met 100.000.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden