Inkomenstoets bij huisvesting in Rotterdam

Het college van b. en w. van Rotterdam heeft vier wijken aangewezen waarde komende jaren alleen mensen met 'inkomen uit werk' een woning kunnenhuren.

Het gaat om de wijken Hillesluis, Carnisse, Tarwewijk en Oud-Charlois,alle in Rotterdam-Zuid. Ook voor enkele 'hotspots' elders in de stad,straten die vanwege hun zwakke sociale structuur veel aandacht krijgen,geldt de maatregel. Mensen die langer dan zes jaar in Rotterdam of regiowonen, blijven ook in aanmerking komen voor een woning.

De gemeenteraad en minister Dekker (volkshuisvesting) moeten nog akkoordgaan met de aanwijzing van de wijken. Het stadsbestuur hoopt dat het nieuwehuisvestingsbeleid per 1 mei kan ingaan. Doel van de maatregel is denegatieve spiraal in oude stadswijken te doorbreken en die 'lucht tegeven', onderstreepte wethouder Van Sluis gisteren in een toelichting.

Met de woningcorporaties heeft volgens hem uitgebreid overlegplaatsgevonden. “Er kan lokaal maatwerk worden verricht“, aldus Van Sluis.“De wijken zijn kansenzones op het gebied van veiligheid, onderwijs,ondernemerschap en zorg.“ De aanwijzing duurt maximaal vier jaar en kaneenmalig voor dezelfde termijn worden verlengd.

De vier wijken tellen 20000 huurwoningen, acht procent van het totaalin de stadsregio. Jaarlijks komen er 1800 van deze woningen, waarvoorhuursubsidie geldt, vrij. De gemeente verwacht dat jaarlijks 300 tot 600mensen niet aan de nieuwe criteria voldoen en om die reden voor een huisin één van de vier wijken wordt afgewezen. Na een jaar wordt de nieuweaanpak geëvalueerd, terwijl de gemeente onderwijl de ontwikkelingen inandere wijken in de gaten houdt. Dit kan tot meer gebiedsaanwijzingenleiden, waardoor op termijn maximaal 35000 woningen onder de maatregelvallen.

De Tweede Kamer nam eind vorig jaar de zogenoemde Rotterdam-wet aan. Diemaakt het mogelijk om met bijzondere maatregelen structurele problemen ingrote steden aan te pakken. Eerst wilde Rotterdam dat woningzoekenden eeninkomen van zeker 120 procent van het minimumloon moesten hebben om eenwoning in een achterstandswijk te kunnen huren. Die eis is omgezet in'inkomen uit werk'. Tot dat begrip behoren ook AOW, pensioen enstudiefinanciering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden