Inkomenseis voor Rotterdamse woningzoekenden

(Novum) - Rotterdam mag inkomenseisen stellen aan woningzoekenden in de wijken Hillesluis, Carnisse, Oud Charlois en de Tarwewijk. Ook krijgt het stadsbestuur toestemming om deze eisen te hanteren voor bepaalde straten, zogenoemde hotspots. Dat schrijft minister van Volkshuisvesting Sybilla Dekker (VVD) donderdag in een brief aan het gemeentebestuur. De bewindsvrouw noemt het duidelijk dat deze wijken en straten kampen met sociale en economische problemen.

Rotterdam heeft de wijken en straten op 22 maart bij Dekker voorgedragen om inkomenseisen voor te mogen stellen. De gemeente beroept zich op de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek, de zogenoemde Rotterdamwet. Bij wijze van experiment mochten kansarmen al eerder niet instromen in bepaalde wijken in de havenstad. In september stelde de gemeente vast dat het beleid werkt: in de wijken woonden meer mensen met verschillende inkomensniveaus.

De maatregel geldt alleen voor woningzoekenden die korter dan zes jaar in de stadsregio wonen en voor een periode van maximaal vier jaar. Deze termijn kan op verzoek van de gemeenteraad eenmalig met maximaal vier jaar worden verlengd. Woningzoekenden voor genoemde buurten en straten moeten wel voldoende huisvestingsmogelijkheden elders in de stad of in de regio krijgen. De gemeente neemt volgens het ministerie ook andere maatregelen om problemen tegen te gaan. Zo wordt geprobeerd hoogopgeleide starters in de stad te houden, illegale verhuur en onderverhuur tegen te gaan en overlastgevende panden aan te pakken.

Woningzoekenden met een uitkering hebben volgens de gemeente voldoende mogelijkheden om passende woonruimte te vinden in Rotterdam en omgeving. De stad heeft een overschot aan woningen voor de laagste inkomens, meldt het ministerie. Rotterdam houdt de slaagkansen van woningzoekenden bij; indien problemen optreden, wordt het beleid aangepast. Rotterdam heeft over de voorstellen overlegd met de zes grootste woningcorporaties, de deelgemeentebesturen en de regio.

In september bleek dat een Kamermeerderheid voorstander is van het weren van mensen met een laag inkomen uit bepaalde wijken of delen daarvan. Het doel van de Rotterdamwet is een concentratie van 'kansarmen' op bepaalde plaatsen te voorkomen. Alleen oppositiepartij GroenLinks is principieel tegenstander van het voorstel. PvdA en SP hadden wel kritiek, maar zijn niet tegen het uitgangspunt om het recht op vrije vestiging voor kansarmen in te perken.

De Raad van State en het College Gelijke Behandeling uitten eerder felle kritiek op het wetsvoorstel. Zij oordeelden dat het idee in strijd is met het recht op vrije vestiging. Een Kamermeerderheid wuift deze kritiek weg en ziet de wet als een welkom instrument om de problematiek in de grote steden aan te pakken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden