Inkomen van zelfstandige arts blijft het hoogst

Commissie maakt vergelijking met artsen in loondienst en met buitenland

De inkomens van zelfstandig werkende medisch specialisten zijn in Nederland hoog in vergelijking met andere landen, ook nadat de omzet van deze artsen vanaf 2010 met 20 procent is gedaald. Dat constateert de commissie-Meurs in haar rapport dat gisteren is gepubliceerd. Volgens het rapport komt een zelfstandige uit op een jaarinkomen van 211.000 euro, specialisten in loondienst zitten rond het internationale gemiddelde van 140.000 euro.

In opdracht van minister Schippers (Volksgezondheid) keek de Rotterdamse hoogleraar gezondheidszorg Pauline Meurs naar de inkomens van medisch specialisten. Bij het Lente-akkoord wilden de vijf betrokken partijen de salarissen van Nederlandse medisch specialisten meer gelijk trekken met die van hun buitenlandse collega's. De aanname was dat hierdoor de stijgende zorgkosten in de hand gehouden kunnen worden.

Meurs geeft aan dat hiervoor niet alleen naar de specialisten moet worden gekeken. Om de zorg betaalbaar te houden, moet onder andere het leveren van buurtzorg en de capaciteit van artsenopleidingen worden bestudeerd. De commissie waarschuwt niet aan het systeem rond medisch specialistische zorg te sleutelen; de lonen van zelfstandige specialisten dalen inmiddels en er liggen afspraken om in de toekomst de kosten verder in de hand te houden.

De Vereniging Vrijgevestigde Medisch Specialisten (VVMS) is tevreden. "Wij zijn blij dat er nu tenminste een realistisch beeld is van een hoog, maar niet onfatsoenlijk salaris", zei voorzitter Milco Linssen. Het verschil tussen zelfstandigen en specialisten in loondienst is verdedigbaar. "Elke zelfstandige ondernemer werkt altijd harder en méér dan iemand in loondienst." Ook de Orde van Medisch Specialisten is blij dat het rapport duidelijkheid schept.

De PvdA ziet medisch specialisten graag in loondienst komen, maar is niet eenduidig over hoe dat zou moeten. Een mogelijkheid om zelfstandig werken financieel minder aantrekkelijk te maken, schuilt in bijvoorbeeld het treffen van fiscale maatregelen. De VVD wil het aan de ziekenhuizen en artsen zelf overlaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden