'Inkomen na twee jaar ziekte aanvullen'

AMSTERDAM - Het inkomen van werknemers die langer dan twee jaar ziek zijn, moet ook in het nieuwe WAO-stelsel via bovenwettelijk uitkeringen worden aangevuld tot maximaal het volledige loon. De vakcentrale FNV wil daarover afspraken maken met de werkgevers.

Gevolg van het WAO-akkoord van de Sociaal-Economische Raad is dat zieke werknemers na twee jaar in de WAO komen als ze volledig arbeidsongeschikt zijn. Werknemers die minder dan tachtig procent arbeidsongeschikt zijn maar niet blijven werken, vallen in de WW en daarna in een uitkering op bijstandsniveau. De WAO'ers krijgen 75 procent van het loon, de WW'er 70 en bijstandsniveau betekent 70 procent van het minimumloon.

In het onderhandelingsakkoord van de Ser staat dat inkomensaanvullingen in het tweede ziektejaar niet meer mogen. ,,Er staat niets in over het derde, vierde en vijfde ziektejaar'', redeneert de FNV. Ook in huidige cao's bieden soms ruimte om het inkomen meerdere jaren aan te vullen.

De vakcentrale CNV denkt in dezelfde richting, maar wil nog geen uitspraken doen. In de Stichting van de Arbeid (Star) moeten werkgevers en werknemers het de komende weken eens zien te worden over de zogenaamde bovenwettelijke uitkeringen. De Star, het overlegorgaan van werkgevers- en werknemersorganisaties, houdt de bovenwettelijke aanvullingen tegen het licht op aanvraag van Minister Vermeend van sociale zaken. De resultaten van het overleg moeten klaar zijn voordat het Ser-advies over de WAO definitief wordt vastgesteld.

De bovenwettelijke aanvullingen, die in cao's worden vastgelegd, zijn een gevoelig punt voor de vakbeweging. De aangesloten bonden zijn ontstemd dat het Ser-akkoord bepaalt dat die aanvullingen in het tweede ziektejaar niet meer mogen. Hans de Vries, voorzitter van Nederlands grootste bond FNV Bondgenoten, meent dat daar nog wel ruimte voor moet zijn.

De Vries wilde gisteren echter niet ingaan op de vraag of hij al dan niet zal instemmen met het Ser-akkoord wanneer er niet aan zijn wens tegemoet gekomen wordt. De bedrijvenbond van CNV deelt de kritiek van FNV Bondgenoten. Maar bondsbestuurder Jongejan liet echter weten er zeker geen breekpunt van te zullen maken.

De Vries heeft ook twijfels over de 35-procentgrens die in het Ser-akkoord zit. Werknemers met een kleine arbeidshandicap (minder dan 35 procent) dienen te blijven werken. Is de werknemer tussen de 35 en de 80 procent arbeidsongeschikt, dan wordt het verlies aan inkomen gedekt door een particuliere verzekering. De Vries vreest dat de verzekeraars er te veel belang bij krijgen een werknemer of minder dan 35 procent afgekeurd te krijgen, dan wel meer dan tachtig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden