Inkijkje bij Haags bureau

door Louis Cornelisse

Bureau Hoefkade in de Haagse Schilderswijk heeft niets te verbergen. De bezoekersgroep mag zelfs zien hoe bij het appèl de dienders instructie krijgen.

Politiechef Pieter Sulkers belooft halverwege de inspectie van de groep burgers aan zijn bureau, een verdachte in een cel een deken te brengen. „Het kan koud zijn daar, vooral als je stilzit”, zegt de boomlange Sulkers. In de zandkleurige ruimten valt niet veel meer te doen dan zitten en liggen.

Bureau Hoefkade is een van de vele politiebureaus waaraan een groep burgers op initiatief van de internationale organisatie Altus vorige week een bezoek bracht. In Nederland deden negentien korpsen mee. Over de hele wereld honderden. Er wordt gekeken naar de bejegening van het publiek en hoe het bureau intern functioneert. Is er discriminatie of corruptie, is het beleid doorzichtig en onder welke omstandigheden doen de politiemensen hun werk?

Bureau Hoefkade is berucht. Vlakbij het bureau lag de Poeldijksestraat met raamprostitutie die veel criminaliteit aantrok. „Daar gingen we met zes man van de ene kant en zes van de andere kant. Anders redde je het niet”, zegt Sulkers. De straat wordt inmiddels gesloopt. „Dat robuuste optreden met veel mensen doen we alleen nog in het uiterste geval. Het Oranjeplein hebben we wel schoongeveegd. Maar nu spreken we individuen en groepjes aan.”

De wijk is nog altijd licht ontvlambaar. Het bureau werd nog niet zo lang geleden belaagd door boze Marokkaanse Schilderswijkers omdat een van hen was opgepakt. „Normaal waren we met een stevig koppel naar buiten gekomen. Nu pakken we de lieden met de grootste mond eruit. Die spreken we aan, want we kennen ze. Dat is de winst van deze tijd. We weten wie wie is.” Andersom is dat trouwens ook zo. Daarom gaat geen van de agenten buiten dienst in uniform van en naar het bureau. In de wijk wonen is ook onverstandig. Eén korpslid woont iets buiten het gebied en wordt zo bedreigd, dat een verhuizing aanstaande is.

Het nieuwe politiebureau ziet er sober, maar piekfijn uit. De publieksruimten worden permanent schoongemaakt. Vanuit de meldkamer is ook het buitengebied te zien. Ook de beelden van de camera’s die het plein voor NS station Hollands Spoor in de gaten houden.

„Voor het hele gebied geldt een noodverordening”, legt Sulkers uit. Dat betekent dat er preventief gefouilleerd mag worden. Ook kunnen drugsdealers en -gebruikers of anderen die overlast bezorgen een verbod krijgen zich in het gebied op te houden. „Dan gaan ze ergens anders naar toe, dat is zo”, zegt de politiechef.

Hoe goed de honderdvijftig mannen en vrouwen van bureau Hoefkade hun pappenheimers kennen, is te zien bij de presentatie bij het appèl om acht uur ’s ochtends. Op bewakingscamera’s hebben ‘de collega’s’ twee inbrekers bezig gezien en vervolgens opgepakt. Op andere opnamen is te zien hoe een trambestuurder wordt mishandeld. De dader kijkt in de lens, dat wordt hem in de loop van de dag fataal. Voorbij trekken ook een uitgebroken veroordeelde moordenaar en een verwarde vrouw die zich bij mannen aanbiedt. In een kwartiertje tijd komt een vracht menselijk leed en criminaliteit voorbij.

Wie wordt gepakt gaat een vaste procedure in. Als de rode map met uitleg in de meest voorkomende talen niet toereikend is, staat de tolkentelefoon met luidspreker klaar. Onherroepelijk gaat de tocht daarna naar het cellencomplex, waar – als daar om wordt gevraagd – een dekentje wordt uitgereikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden