Inkijkje bij campagne die mikpunt is van komieken

REMKE DE LANGE

Weiner

Regie: Josh Kriegman, Elyse Steinberg

****

Toen Democraat Anthony Weiner in 2011 uit het Amerikaanse Congres stapte om een sextingschandaal, stond hij al bekend als een getalenteerd politicus: de documentaire 'Weiner' introduceert hem als een gepassioneerde druktemaker, vasthoudend en welbespraakt. Dat hij zo sukkelig was om foto's van een bobbel in zijn onderbroek naar vrouwelijke twitteraars te sturen, lijkt vooral een amusant en irrelevant incident.

En dus kun je je het enthousiasme wel voorstellen dat Weiner losmaakte toen hij zich twee jaar later kandidaat stelde voor het burgemeesterschap van New York. Het was aanleiding voor documentairemakers Josh Kriegman en Elyse Steinberg om de energieke politicus te gaan volgen. Op de fiets tussen de gele taxi's door, thuis in korte broek met zijn vrouw, babyzoon en pluizige kat, en zwaaiend met een regenboogvlag tijdens de Gay Parade. Dat hij getrouwd is met de goedlachse Huma Abedin, de rechterhand van Hillary Clinton ('Ik noem haar mijn tweede dochter') lijkt zijn kansen alleen nog maar te vergroten.

Totdat er meer gênant seksmateriaal opduikt. Vanaf dat moment krijgt Weiners kaak iets verbetens en Huma's blik iets angstigs. De filmmakers kregen vrijwel onbeperkte toegang tot de achterkant van een campagne die zwaar te lijden kreeg onder de grappen van tv-komieken en de ongegeneerde belangstelling, ook van serieuze media, voor Weiners privézaken. De film werpt de vraag op welke verantwoordelijkheid media hebben bij het neerzetten van een publieke figuur. Maar het is bovenal een even geestig als meelijwekkend portret van een man die bezwijkt onder het bord voor zijn hoofd. Op dit moment loopt er een nieuw onderzoek naar seksueel expliciete berichtjes van Weiner - ditmaal gestuurd naar een minderjarige. Zijn vrouw Huma, in de film steeds bleker en stiller, is er inmiddels vandoor.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden