Inkatha en extreem rechts schrijven zich in voor de verkiezingen

JOHANNESBURG (AP, AFP, Reuter) - De Inkatha Vrijheidspartij van Zulu-leider Mangosuthu Buthelezi (de IFP) en het extreem-rechtse blanke Afrikaner Volksfront (AVF) hebben op de valreep besloten zich in te schrijven voor de eind april te houden eerste multi-raciale verkiezingen in Zuid-Afrika.

AVF-voorman Constand Viljoen, die het besluit bekendmaakte, zei dat door tijdsgebrek de leden van het Front nog niet op de hoogte waren gesteld. Tot dusver verzette het AVF zich tegen deelname aan de verkiezingen. De IFP nam het besluit tot inschrijving op een marathonzitting van het centraal comite van de partij in Buthelezi's thuisland Kwazulu. In een verklaring wijst de partij er nadrukkelijk op dat de registratie niet betekent dat het IFP ook daadwerkelijk zal deelnemen aan de verkiezingen.

Het IFP had tot op het laatst deelneming aan de verkiezingen, waarvan de inschrijvingstermijn vannacht om middernacht afliep, afgewezen, omdat in de interimgrondwet niet werd tegemoetgekomen aan haar eisen voor etnisch zelfbeschikkingsrecht. Inkatha wil een bijzondere rechtspositie voor de Zulus, een etnische minderheid onder de zwarten in Zuid-Afrika en eist een verdeling op etnische gronden van Zuid-Afrika in autonome of onafhankelijke gebieden.

Tijdens een ontmoeting met ANC-leider Mandela, eerder deze week, had Buthelezi voorgesteld om via internationale bemiddeling de geschillen op te lossen. Deze suggestie, later overgenomen door de Vrijheidsalliantie - waarin behalve de IFP ook conservatieve blanken en vertegenwoordigers van het zwarte thuisland Bophuthatswana zitting hebben - werd door Mandela geaccepteerd.

Volgens de Zuidafrikaanse pers is een deel van het rechtse blanke kamp bezig zich voor te bereiden op een gewapende opstand. De Weekly Mail and Guardian berichtte dat de inlichtingendienst van de regering een geheim rapport over de rechtse dreiging heeft opgesteld. Volgens het stuk zou de rechtervleugel vijandig gezinde generaals in de strijdkrachten willen “neutraliseren” en verwacht hij dat de keurtroepen van de interventiemacht van het leger zijn kant zal kiezen. Het rechtse kamp zou over twintig- tot dertigduizend man paramilitaire troepen kunnen beschikken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden