Initiatiefwetsvoorstel genereert in elk geval lekker veel aandacht

Ze is nog geen vier weken terug in de Tweede Kamer en hoppa, nu al kan ze een parlementair succesje op haar conto bijschrijven. We hebben het over het GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman.

Donderdag stemt de Tweede Kamer over het initiatiefwetsvoorstel over flexibel werken, dat zij samen met haar CDA-collega Eddy van Hijum heeft verdedigd. Het staat wel vast dat een meerderheid van de Tweede Kamer het voorstel zal steunen. En dat moet een opsteker zijn voor Voortman, die na een schorsing van een maand sinds 22 september weer aan de slag is. Die schorsing kreeg ze opgelegd, omdat ze in haar fractie in strijd met de vertrouwelijkheid haar mond voorbij had gepraat over de lijst met afgevallen kandidaten voor de functie van Nationale Ombudsman.

Na het zuur van de straf dus nu het zoet van die initiatiefwet. Dat oorspronkelijk niet zij, maar haar voormalige GroenLinks-collega Ineke van Gent samen met Van Hijum de indiener was van het initiatief-wetsvoorstel, mag de pret niet drukken. Van Gent zit sinds 2012 niet meer in de Kamer. Voortman heeft de verdediging van haar overgenomen.

Profileren

Het indienen van initiatiefwetten is onder Kamerleden een populair middel om de aandacht op zich te vestigen. Natuurlijk, als je het ze vraagt, zullen ze altijd zeggen dat het ze 'om de inhoud' gaat. Maar het is mooi meegenomen dat je je zo tegelijk kunt profileren. Bovendien mag je als Kamerlid het wetsvoorstel verdedigen in vak K, waar de ministers altijd zitten.

Eigenlijk hoort een bewindspersoon een aangenomen initiatiefwet met zijn handtekening te bekrachtigen. Dat gebeurt toch niet altijd. Een berucht voorbeeld is het initiatiefwetsvoorstel van de Kamerleden Willem Vermeend (PvdA) en Tom Vreugdenhil (CDA) uit 1994. Staatssecretaris van financiën Van Amelsvoort weigerde z'n handtekening na een negatief advies van de Raad van State. Toen Willem Vermeend hem als staatssecretaris was opgevolgd, wilde hij evenmin tekenen.

Onder het huidige kabinet zijn al 22 voorstellen ingediend. Op de website van de Kamer staat een lijst van 99 aanhangige initiatiefwetsvoorstellen. Maar indienen is nog iets anders dan aanvaard krijgen in het parlement. Van de 110 initiatieven tussen 2000 en 2014 zijn er slechts 38 wet geworden. Veel initiatiefwetsvoorstellen halen het niet. Soms treft zo'n voorstel een droevig lot. Zoals de helemaal onderaan de lijst bungelende initiatiefwet uit 1998 om deeltijdarbeid te bevorderen. De indieners Paul Rosenmöller (GroenLinks), Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) en Bert Bakker(D66) zijn al lang vertrokken, maar zij hebben kennelijk verzuimd het voorstel in te trekken.

Kinderwet

Beroemde geslaagde initiatieven zijn de Kinderwet (1874) van Van Houten en het vrouwenkiesrecht (1919). Recente voorbeelden zijn de initiatiefwet van D66 over weigerambtenaren, het SP/D66-wetsvoorstel over het vervallen van het verbod op smadelijke godslastering of het SP-initiatief over minimumtarieven en het schrappen van verplichte aanbesteding in de thuiszorg.

Terug naar Linda Voortman. Aan ambitie ontbreekt het haar niet. Per portefeuille - dat zijn er nogal wat in die vier personen tellende GroenLinks-fractie - wil ze niet meer dan een initiatiefwet tegelijk voor haar rekening nemen. Haar naam staat op dit moment onder vier initiatieven. Daarbij komen er nog twee die zij als mede-indiener al door de twee Kamers heeft geloodst: die over het raadgevend referendum en die over het correctief referendum (in eerste lezing, een tweede lezing moet nog, omdat het hier een grondwetswijziging betreft). Onder de huidige Kamerleden zijn er die het voor minder doen.

De meeste initiatieven

1.Gerard Schouw (D66, 7)

2.Linda Voortman (GroenLinks, 6)

3.Liesbeth van Tongeren (GroenLinks, 5)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden