Initiatiefnemer meldt succes brievenactie tegen Bosnische Serviërs

De brievenactie Ook u bent getuige, die donderdag startte en waarbij Nederlanders worden opgeroepen een protestbrief te sturen aan de Bosnisch-Servische leider Karadzic, is volgens de Haagse initiatiefnemer J. Taal een succes. Sinds de vooraankondiging ruim een week geleden, stond de telefoon niet stil en kwamen er ongeveer achthonderd schriftelijke reacties om meer informatie.

Een groot aantal kranten publiceerde donderdag een voorbeeldbrief waarin wordt geprotesteerd tegen vermeende wandaden van de Bosnische Serviërs in Bosnië. Amnesty International, die het initiatief van Taal overnam, vond ruimschoots gehoor bij de Nederlandse kranten om een gratis advertentie te mogen plaatsen. Alleen NRC Handelsblad, het Algemeen Dagblad en de Telegraaf wezen het verzoek af, aldus Amnesty.

Amnesty International is verbaasd over de weigering van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) om aan de actie mee te doen. Een woordvoerder van Amnesty wijst erop dat IKV-voorzitter M.J. Faber voor de NCRV-radio donderdagavond de indruk wekte eerder voor zichzelf dan voor zijn organisatie te spreken. Het argument, aldus de Amnesty-woordvoerder, dat zo'n brievenactie geen zin zou hebben, is niet steekhoudend: “Je kijkt toch niet eerst of je actie of demonstratie resultaat zal hebben voor je eraan begint. Als je meent te moeten protesteren, dan doe je dat.”

Inmiddels heeft Taal van zijn werkgever, een software leverancier voor computers voor de Benelux, te horen gekregen dat hij met onmiddellijke ingang niet meer welkom is op zijn werk. Taal had al eerder begrepen dat zijn Bosnië-actie niet goed bij zijn werkgever viel. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden