Iniesta en de hertog van Alva

Dinsdagavond versloeg Nederland Spanje, woensdag deed het dat weer. O dierbare oude vijand, wat zouden we zijn zonder U. Zo oud is onze vijandschap dat Iniesta, sieraad van zijn sport, bij ieder balcontact werd uitgefloten. Iniesta die ons in 2010 de doodsteek toebracht.

We vergeten dat niet. We koesteren onze vijanden. Gisteren nog, op 1 april, in Brielle. Ook wel Den Briel.

Brielle ligt als een oude edelsteen in een nieuwe zetting van polders, sluizen en industrielandschap. Om er te komen brengt een metrolijn op betonnen stelten je vanuit Rotterdam eerst naar Spijkenisse door een onwaarschijnlijke omgeving van vaarten, wegen, anonieme woonblokken, flats en bedrijfsgebouwen, telkens een horizon van schoorstenen, kranen en haveninstallaties met zich mee voerend.

Pernis, de Nieuwe Maas.

Functionalisme puur.

In Spijkenisse gaat het verder met de bus die op een eigen busbaan over het voormalige eiland Voorne in de richting van Rockanje en de kust rijdt. Ergens langs die route schampt hij Brielle.

Vanaf de intacte vestingwallen zie je uit over nieuw land, bedijkte wateren, windmolens, en over de keurig aangelegde singel komt een kleine vaandelzwaaiende menigte in de richting van de stad en zijn Langepoort. Hun vaandels zijn oranje of oranjeblauw, terwijl in de stad, op de stompe toren van de Sint-Catharijne Kerk, juist de Spaanse wappert.

Kanonnen bulderen op hun affuit, het davert over de wal tot in de oude straatjes, waar de inwoners zich in groten getale in zeventiende-eeuwse dracht hebben gehuld en er alvast hun feestje vieren. Ze zitten buiten voor hun huizen, in de ijzige wind, ze bakken wafels en pannekoeken, schenken brandewijn en bier, twijnen vlas, slaan touw, smeden ijzer, vlechten manden, bellen mobiel, nu ja, alles wat men maar bedenken kan. Zelfs de kinderen en baby's gaan verkleed.

Voor de poorten van de stad lag op 1 april 1572 de vloot van de watergeuzen, onder aanvoering van de rauwe Lumey, wegens piraterij weggestuurd uit Engeland, en nu vastbesloten de Spaanse bezetter te verjagen. Die had een klein garnizoen gelegerd in Den Briel dat door de geuzen werd overlopen. 45 schepen, 1200 man. Daar kon geen Iniesta, hoe verfijnd ook zijn techniek, tegenop. En Jordi Alba, nakomeling van de hertog, was geblesseerd.

Het zou het begin van het einde van de Spaanse bezetting inluiden en Den Briel zijn schildspreuk Libertatis Primitiae, 'eersteling der vrijheid' bezorgen. Onze vrijheid, zou je met enige gedragenheid kunnen zeggen, begon hier, toen de geuzen hun scheepsmast tegen de poort beukten. Vriend Lumey, die eigenlijk Van der Marck heette, liet wel meteen 17 priesters en 2 broeders uit Gorkum ophangen in een buurtschap vlakbij, nadat hij ze eerst gruwelijk liet martelen.

'Weg met het Spaans gespuis,' brult een acteur van de re-enactement vereniging en hij klinkt als een voetbalhooligan. Je kunt er het gefluit tegen Iniesta in terughoren. De Spaanse vlag op de stompe toren is gestreken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden