Inhuldiging paus eenvoudig en minder druk dan verwacht

Beeld ap

Jorge Bergoglio is geïnstalleerd als nieuwe paus. De ceremonie, die dinsdag plaatsvond, trok aanzienlijk minder bekijks dan verwacht. Het Vaticaan spreekt van 150 tot 200.000 aanwezigen, terwijl het rekende op een miljoen. Desondanks stond het Sint-Pietersplein vol.

In zijn homilie (preek) riep de Argentijn op tot bescherming van de zwaksten in de samenleving. Hij noemde de ouderen, de armen en 'de mensen aan wie wij het laatst denken'. 'Haat, afgunst en trots verontreinigen ons leven', zei de paus tegen de menigte. 'Sta open voor goedheid of zelfs tederheid.'

Ook riep hij op Gods schepping te beschermen. 'Wees beschermers van Gods gaven, vermijd de vernietiging van de natuur, bescherm menselijke relaties.' Zijn missie zal geïnspireerd worden door 'de nederige', aldus Franciscus.

'Zorg voor elkaar betekent elkaar met liefde te bejegenen, over en weer. Wanneer we ons niet bekommeren om de medemens, om de Schepping, dan verdort het hart, dan gaat er van alles kapot.' Hij riep alle mannen en vrouwen van goede wil op, hoeders van de schepping te zijn. Franciscus werd tijdens zijn homilie enkele malen onderbroken door gejuich en applaus, met name toen hij sprak over het belang van natuurbescherming.

Ring
Eerder ontving hij de ring, die het pausdom symboliseert, en het wollen pallium (een soort stola). Het pallium verwezenlijkt zijn rol als herder van de 1,2 miljard leden tellende kerk.

Een kardinaal ving de ceremonie van de pauselijke installatie aan: 'De goede herder gaf Petrus de opdracht zijn lammeren en zijn schapen te voeden; vandaag volgt u hem op als de bisschop van zijn kerk.' Een zestal kardinalen naderde de Argentijnse kerkvader vervolgens om hem hun trouw te zweren.

Mensenmassa
Franciscus liet zich vanochtend voor zijn inhuldiging rondrijden in een open auto, omringd door beveiligers, rondrijden op het Sint-Pietersplein. Enkele honderdduizenden mensen hadden zich daar verzameld om de ceremonie van dichtbij te volgen en Franciscus toe te juichen.

Bij de rondrit over het plein stapte Franciscus van de wagen af en mengde hij zich even in het publiek. Als eerste groette hij een - waarschijnlijk spastische - man op een brandcard.

Namens de Nederlandse regering woonden prins Willem-Alexander, prinses Máxima en premier Mark Rutte de inhuldiging bij. Kardinaal Wim Eijk en bisschop Frans Wiertz van Roermond vertegenwoordigden de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk. Staten zijn op de hoogte gebracht van de inhuldiging, maar het Vaticaan had geen uitnodigingen verstuurd. Opmerkelijk was de komst van de Zimbabwaanse president Mugabe: hij mag vanwege het schenden van mensenrechten de Europese Unie niet in.

Trouw heeft live verslag gedaan van de inhuldiging. U kunt het liveblog hier teruglezen. Onze fotoreportage vindt u hier.

 
Wees beschermers van Gods gaven, vermijd de vernietiging van de natuur, bescherm menselijke relaties
Paus Franciscus in de homilie (preek) van zijn inhuldigingsmis
Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden