Inhoud geheim, maar synode is akkoord

Protestantse kerk geeft fiat aan nieuw Liedboek voor de Kerken Makers blijft bittere pil bespaard

Een belangrijke hobbel is genomen in de aanloop naar de invoering van een nieuw kerkelijk liedboek. De generale synode (landelijke vergadering met afgevaardigden uit plaatselijke kerken) van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloot gisteren groen licht te geven voor het gebruik van het nieuwe Liedboek. Het is een gebeurtenis die honderdduizenden gelovigen aangaat en daarmee te vergelijken is met de invoering van de Nieuwe Bijbelvertaling een paar jaar geleden.

De synode geeft het daarmee het nieuwe liedboek vrij zonder het eindresultaat te hebben gezien. Afgezien van wat proefbundeltjes en zangavonden, houden de makers van het liedboek de inhoud strikt geheim. Gelovige zangliefhebbers mogen pas op de presentatie, eind mei, zien welke gezangen ze de komende jaren zullen zingen. Het nieuwe liedboek bevat ruim duizend liederen en daarnaast ongeveer vierhonderd teksten zonder muziek.

De ongeveer 75 synodeleden besloten te vertrouwen op het oordeel van enkele waarnemers die delen van de nieuwe bundel al wel mochten zien. Daarmee bleef een bittere pil de makers van het liedboek bespaard. Even dreigde een tegenvoorstel roet in het eten te gooien. Want officieel heeft de synode, net als het parlement in Den Haag, een controlerende functie. "Ik wil niet lied voor lied toetsen, natuurlijk niet, maar wel beoordelen of er voldaan is aan de opdracht", verwoordde een predikant uit Doornspijk de bezwaren.

Verreweg de meeste afgevaardigden waren het niet eens met deze kritiek. Ze vinden dat de plaatselijke gemeenten het nieuwe liedboek moeten beoordelen, niet de synode. "Wat levert uitstel op? Niet dat we samen gaan luisteren, maar dat we hameren op fouten", aldus een kerklid uit Amsterdam. Een predikant uit Monnickendam: "Het enthousiasme wordt enorm de kop ingedrukt als we besluiten de bundel niet vrij te geven."

Over vijf jaar beslist de synode of het nieuwe liedboek definitief ingevoerd blijft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden