Inhoud boek Wilders bekend - 'slechts één keer toont hij zijn emoties'

Wilders.Beeld ANP

Op 1 mei presenteert Wilders in New York het boek 'Marked for Death: Islam's War Against the West and Me'. De inhoud van het boek is echter vandaag door een aantal journalisten ingezien, onder wie journalisten van Nieuwsuur en Vrij Nederland.

Volgens Wilders is zijn boek een aanklacht tegen de islam en de profeet Mohammed. Ook al schrijft hij 'mij' in de titel van zijn boek, zitten er volgens Vrij Nederland weinig persoonlijke passages in het boek.

Academisch
Het is een bijna academische opsomming van hoe Geert Wilders is geworden zoals hij is geworden, zegt verslaggever Tom Kleijn van Nieuwsuur in het NOS Journaal. Het boek bevat zelfs een bronnenregister en een index.

Slechts één keer toont hij zijn emoties, schrijft Freke Vuijst van Vrij Nederland. Dit was bij de dood van zijn vader in augustus 2005. Wilders kan niet in zijn ouderlijk huis blijven als zijn vader overlijdt omdat hij naar zijn schuilplaats terug moet. Op de weg daar naartoe brak Wilders. 'Ik moest zo huilen. Er zat geen rem meer op. De bodyguards voelden zich ongemakkelijk en in verlegenheid gebracht. Het zijn goede, geschikte kerels, maar ze zijn vreemden.'

'Het boek is enorm op de Amerikaanse markt gericht. Hij heeft alleen maar goede woorden voor Israël over en haalt enorm uit naar president Obama.'

Leven
Ook schrijft Wilders over hoe zijn leven radicaal is veranderd door de moord op Theo van Gogh. Twee dagen na de moord op Van Gogh wordt Wilders plotseling 's avonds opgehaald door zijn bewakers in kogelvrije vesten en met mitrailleurs. Hij moet in 10 minuten zijn spullen pakken. 'Dat was de laatste keer dat ik in mijn huis was', schrijft Wilders volgens Vrij Nederland.

Hierna werd hij met zijn vrouw naar een kleine, ijskoude kamer gebracht, waar alleen een tafel, twee stoelen en twee eenpersoonsbedden stonden. 'We hadden geen warm water of verwarming.' Hierna moeten ze maandenlang dagelijks verkassen naar andere locaties, zoals gevangenissen, legerbarakken, of soms een huis of appartement.

Ook schrijft hij over een panieksituatie op één van zijn schuilplaatsen toen een sirene afging. Een van de bodyguards stond onder de douche. 'Hij greep zijn geweer en spurtte spiernaakt en kletsnat naar zijn positie op het dak. Het vroor en ik weet niet hoe het mogelijk is dat hij geen longontsteking heeft opgelopen.' Het bleek loos alarm, maar het was angstaanjagend, schrijft Wilders.

Paniekkamer
Over zijn huidige schuilplaats schrijft Wilders dat het kogelvrij is en dat er een paniekkamer is voor het geval 'een van de aanhangers van de 'godsdienst van de vrede' langs zijn bewakers komt.

Wilders beschrijft ook dat hij meerdere keren slachtoffer was van een overval. Zo beschrijft hij een overval in Kanaleneiland, waarbij drie Arabische jongens, 'roofdieren', hem aanvallen en een soort gas in zijn gezicht spuiten. Ze slaan hem in elkaar als hij op de grond ligt en pakken zijn portefeuille af. 'Het was niet de eerste keer dat ik overvallen ben, en ook niet de laatste, maar het is de enige keer dat ik in het ziekenhuis ben beland hierdoor.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden