Inholland-voorzitter Terpstra: Politiek schept chaos

Doekle Terpstra Beeld ANP
Doekle TerpstraBeeld ANP

'Euforisch' waren de studentenbonden toen Rutte (VVD) en Samsom (PvdA) aankondigden dat ze de langstudeerboete met terugwerkende kracht willen afschaffen. Duizenden studenten die sinds september 3000 euro extra collegegeld per jaar moesten betalen, krijgen dat terug.

Marijke de Vries

Maar de honderden studenten die zich vanwege de langstudeerboete hebben uitgeschreven bij hun hogeschool of universiteit, kunnen zich niet overal zomaar weer aanmelden. De Landelijke Studenten Vakbond roept instellingen op langstudeerders de komende week alsnog in te schrijven voor het huidige collegejaar. Volgens het ministerie van onderwijs geen probleem. Hogescholen en universiteiten mogen studenten op elk moment inschrijven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zegt bestuursvoorzitter Doekle Terpstra van Hogeschool Inholland. "De politiek heeft ons met een enorme chaos opgezadeld."

Kunnen langstudeerders zich komende week bij Inholland inschrijven?

"Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Hoe sympathiek de oproep ook is, ik moet hier goed over nadenken. Honderden studenten van onze hogeschool hebben zich uitgeschreven vanwege de boete. Als we hen opnieuw moeten inschrijven, leidt dat tot ingewikkelde taferelen. Het studiejaar is al begonnen, dus we zouden allerlei voorzieningen moeten treffen en wellicht extra colleges voor hen moeten inplannen. Wij komen in een grote chaos terecht doordat de politiek er een potje van heeft gemaakt."

Kunt u geen uitzondering maken?

"Dit is zeer pijnlijk voor studenten, wij zien hun leed. Ik kan me voorstellen dat er in individuele gevallen iets mogelijk is - je moet altijd oog hebben voor schrijnende gevallen - maar ik kan niet beloven dat we iedereen alsnog zullen inschrijven."

Niet blij dat de boete verdwijnt?

"Wij hebben altijd gezegd: die langstudeerboete is zottigheid. Een slechte maatregel die veel administratief gedoe oplevert. Voor studenten is het fijn, maar wij worden nu met allerlei problemen geconfronteerd. Het is een bende: we worden bestookt met telefoontjes van studenten die de boete al hebben betaald en hun geld nu terugeisen."

Wanneer kunnen ze dat verwachten?

"Dat weet ik niet. Zolang het bij een voornemen van de onderhandelaars blijft de boete af te schaffen, kunnen wij niets doen. Wij zijn gehouden aan de wet en daarin staat dat wij de boete moeten innen. Als het ministerie niet snel helderheid biedt, wordt de boete bij studenten die in termijnen betalen eind deze maand gewoon weer afgeschreven. Studenten nemen ons dat kwalijk. Zij willen gewoon hun geld terug. Dat begrijp ik, maar wij zijn afhankelijk van het ministerie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden