Inholland gaat letten op radicalisering van studenten

null Beeld anp
Beeld anp

Hogeschool Inholland verwacht binnenkort van haar onderwijspersoneel dat het signalen van islamitische radicalisering herkent. Docenten, vertrouwenspersonen en begeleiders krijgen daartoe een training.

Robin de Wever en Stijn Tielemans

Uiteindelijk moet personeel niet alleen aan de bel trekken, maar ook beter op de hoogte zijn van de maatregelen die het eventueel kan nemen. De training vloeit voort uit gesprekken die de hbo-instelling de afgelopen maanden voerde met onder meer de gemeente Den Haag, het ROC Mondriaan en de Haagse Hogeschool. Ook de Hogeschool van Amsterdam en die van Rotterdam en Utrecht schoven aan.

Het initiatief voor die gesprekken komt van de gemeente Den Haag. Van de Nederlanders die naar Syrië en Irak zijn afgereisd om deel te nemen aan de burgeroorlog kwamen er relatief veel uit de hofstad. Volgens schattingen kampt de stad nu met ongeveer 200 openlijk radicale moslims.

Meer geld voor Haagse preventie
In juli meldde de gemeente dat ze het budget voor het bestrijden van djihadisten en het opvangen van teruggekeerde strijders volgend jaar structureel verhoogt van 150 duizend naar 350 duizend euro per jaar.

Hoe de training bij Inholland er precies uit komt te zien is nog niet bekend, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Het programma is momenteel in ontwikkeling. De preventie van radicalisering gaat lijken op die van pesten; daarvoor heeft Inholland al protocollen. Inholland heeft naar eigen zeggen geen aanwijzingen dat er in haar collegebanken al studenten geradicaliseerd zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden