Antwoorden op de vraag van Monic

Ingrijpen moet, soms met de jacht

Een haas vlucht voor de jagers.  Beeld ANP
Een haas vlucht voor de jagers.Beeld ANP

Jacht als natuurbeheer, daar hebben de meeste lezers die reageerden geen moeite mee. Want er zijn te veel ganzen in het weiland.

Welkom jagers

Het ziet in onze polder soms zwart van de ganzen. Voor de onwetende burger en vogelaar een genot, voor de boer een gruwel. De jager huurt het jachtrecht van de boer en zal af en toe in het jachtseizoen een haas, fazant of eend schieten. De rest van het jaar is de jager verplicht om schade ten gevolge van bijvoorbeeld ganzen te bestrijden door afschot. Het beeld van een vallende gans zal in de ogen van sommigen een gruwel zijn. Vlees komt meestal anoniem in folie uit de supermarkt en hier valt het uit de lucht. De ervaring leert dat uitleg van nut en noodzaak van jacht en beheer meestal op veel begrip kan rekenen. Door het afschieten van predatoren in de polder, zoals kraai en vos, levert de jager ook zijn bijdrage aan het behoud van de weidevogels.

Gerard van Egmond Leiderdorp

Geen natuurlijk evenwicht

Mijn opa jaagde. Hij beheerde een stuk land bij een boer en wist precies hoe het in ‘zijn’ gebied gesteld was met de wildpopulatie. Hij wist of hij met goed fatsoen een fazant kon schieten of niet. Opa had de pest aan twee dingen: de houding van de Stichting Kritisch Faunabeheer en hobby-jagers die in een groep op drijfjacht gingen zonder rekening te houden met de stand op het land. Mijn beeld van de jacht is sterk gevormd door het voorbeeld van mijn opa. Ik ben actief binnen GroenLinks en vermoed dat ik bij een minderheid hoor als het om jagen gaat. Mijn stelling is dat de jacht in Nederland noodzakelijk is, omdat we geen natuurlijk evenwicht kunnen creëren in dit kleine stuk aarde. Maar dan wel kundige jacht: met kennis van het jachtgebied en eerbied voor de dieren. Dus geen drijfjachten door stadse corpsleden die een paar keer per jaar gaan jagen als uitje, tenzij onder leiding van een boswachter en met een duidelijke opdracht.

Annemarie Houkes Leusden

Andere manier

Ja, ik vind het heel goed dat er jagers bijkomen en dat ze examen moeten doen. De jagers leren dan hoe en wanneer de dieren geschoten kunnen worden. Ik vraag me wel af of er een andere manier is om de dierenpopulatie op de gewenste grootte te houden in Nederland. Wonend in het rivierenland zie ik dat enorme hoeveelheden ganzen de weilanden bevolken. Dat de ganzen in deze aantallen net zoveel gras eten als een kudde koeien is voor de eigenaar een strop, maar dat de ganzen met hun mest het land verzuren, lees je niet in de krant. De informatie in de media over dierenwelzijn schijnt veel belangrijker te zijn dan mensen die proberen goed te zijn voor dieren in het algemeen, zoals boeren en jagers.

L. van Noorloos Spijk (West Betuwe)

Plezierjager geen weldoener

Dat de plezierjager zich opwerpt als weldoener van de natuur is nep. Waar zijn die beheerders als het gaat om het binnen de perken houden van het ganzenoverschot of een rattenplaag? Er is in Nederland geen overschot aan houtduiven, wilde eenden, hazen, fazanten, konijnen, karpers en snoeken, dus waarom moet daarop gejaagd worden? Met natuurbeheer heeft dat natuurlijk niets te maken. Afschot van ‘overbevolking’ wegens onvoldoende predatoren is een taak die thuishoort bij de overheid.

Gerard Blommers Terneuzen

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Lees ook:

890 jagers erbij, is dat erg? 

Wat vindt u ervan, vroeg chef opinie Monic Slingerland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden