Ingrid Betancourt wordt 'kampioen ondankbaarheid'

amsterdam – De lange tijd ontvoerde Colombiaanse politica Ingrid Betancourt heeft het bij de Colombianen verbruid nu ze een schadeclaim van miljoenen heeft ingediend bij de regering.

In een interview afgelopen zondag bezwoer ze in tranen dat ze wel degelijk dankbaar is voor de spectaculaire bevrijding uit handen van de guerrillabeweging Farc, deze maand twee jaar geleden. Ze zou haar eis zeker niet voor de rechter brengen. Maar ze hield vol dat de overheid schuld had aan haar gevangenschap en die veel te lang had laten duren. Voor emotionele schade van haarzelf en haar familie, en gederfd inkomen, wil ze 5,5 miljoen euro.

De Colombiaanse Jeanne d’Arc werd ze na haar bevrijding genoemd – de door haar huwelijk ook Franse Betancourt. Daar maken sommige Colombianen nu Juana de Arcas van, ’Jeanne van de Poen’. Bijna niemand is het met haar eens dat de overheid haar destijds van haar reis naar een stadje in de gevaarlijke binnenlanden had moeten afhouden, of haar snel had moeten ruilen voor gevangen Farc-leden.

Haar ster was al aan het dalen. De verwachting dat ze zich opnieuw in de politiek van haar land zou begeven, kwam niet uit. Ze reisde de wereld rond om over haar ervaringen te vertellen en had daarbij niets dan lof voor de Colombiaanse strijdkrachten die haar vermomd als hulpverleners bevrijdden. Maar ze woonde intussen liever in Frankrijk. Boeken geschreven door mede-gijzelaars schetsen een minder sympathiek beeld van haar: tijdens de gevangenschap was ze vooral met zichzelf bezig.

Vice-president Francisco Santos vindt dat Betancourt ’het wereldkampioenschap ondankbaarheid’ heeft gewonnen. En in een tv-interview vanuit New York met tv-zender Caracol werd ze hard aangepakt door de bekende tv-journalist Dario Arizmendi, nog wel een persoonlijke vriend van haar, noteert de Spaanse krant El País. Volgens Betancourt is haar schadeclaim alleen bedoeld om op een schikking met de overheid aan te sturen, niet als opmaat voor een proces.

De Colombiaanse media gissen over haar beweegredenen. Geld kan het niet zijn, somt het Colombiaanse weekblad Semana op. Voor het boek over haar ontvoering krijgt ze al miljoenen aan voorschotten. Het vernietigt verder haar resterende politieke krediet, dat misschien nog had kunnen leiden tot een kabinetspost onder de nieuwe president Manuel Santos, of het ambassadeurschap in Parijs.

Is het dan een bewust doorsnijden van de banden met Colombia? Eigenlijk kun je haar blunder alleen maar verklaren door de schade die iemand oploopt tijdens zo’n lange gevangenschap, speculeert Semana. Haar inmiddels ex-man Juan Carlos Lecompte denkt er net zo over: „Sommige gijzelaars willen, als ze eruit komen, alsmaar meer dingen hebben. Omdat ze zoveel jaar niks gehad hebben.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden