'Ingreep zorgbudget slecht onderbouwd'

Zorgverzekeraars en wetenschappers vragen zich af of kabinetsaanpak van pgb nodig en verstandig is

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

Zorgverzekeraars en wetenschappers betwijfelen of de harde ingreep van de regering in het pgb, het persoonsgebonden budget waarmee mensen zelf zorg kunnen regelen, nodig en verstandig is. Er mag wel iets gebeuren, maar de maatvoering deugt niet, zo luidt samengevat hun kritiek. Grote twijfels zijn er ook over de cijfers waarmee het kabinet de noodzaak van de ingreep onderbouwt.

Gisteren spraken zij op een hoorzitting in de Tweede Kamer over de plannen van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) voor de langdurende zorg oftewel de AWBZ, de pot waaruit verpleeg- en verzorgingshuizen en gehandicapteninstellingen worden betaald. Het pgb is onderdeel van de AWBZ. Krijgt het kabinet zijn zin dan verliezen 117.000 mensen hun persoonlijk budget. Alleen de 13.000 met een indicatie voor een verpleeghuis, mogen hun pgb houden.

Pieter Hasekamp, directeur Zorgverzekeraars Nederland, wees op alternatieven voor de kabinetsplannen van belangenorganisatie Per Saldo, die fraude en oneigenlijk gebruik (mantelzorgers die zich laten betalen voor zorg die zij vroeger om niet verleenden) wil aanpakken. Hij opperde het idee om een wachttijd in te voeren om de instroom te beperken.

Paul Besseling van het Centraal Planbureau mist een onderbouwing van de claim van het kabinet dat met de ingreep een overschrijding van de begroting met 900 miljoen euro kan worden voorkomen. Volgens Eline Saers, directeur van Per Saldo, gisteren ook op de hoorzitting, is de persoonlijke benadering 30 tot 67 procent goedkoper dan de zorg die door de grote instellingen wordt geleverd.

Clarie Ramakers, expert van het onderzoeksinstituut ITS in Nijmegen, noemde deze berekeningen van Per Saldo 'plausibel'. Volgens haar wordt jaarlijks 15 tot 17 procent van het toegekende budget niet gebruikt. Het gaat om ruim 300 miljoen euro dat wordt teruggestort. Ook gaat het kabinet volgens haar uit van een veel te hoog percentage (40 procent) patiënten dat af zou zien van AWBZ-zorg, als hun pgb vervalt. Juist van dat effect verwacht het kabinet een grote besparing. Maar volgens Ramakers gaat het slechts om 8 procent.

Dat mantelzorgers zich massaal laten betalen voor zorg die zij vroeger voor niets leverden deugt volgens haar ook niet. Slechts 12 procent van de mantelzorgers maakt op deze wijze oneigenlijk gebruik van de regeling.

Mensen zouden volgens Ramakers meer moeite moeten doen om aan een pgb te komen, bijvoorbeeld door eerst in overleg met het zorgkantoor een zorgplan op te stellen. Ook het oude idee om mensen geen geld te geven, maar recht op persoonlijke zorg zou volgens haar kunnen helpen om het oneigenlijk gebruik van het pgb terug te dringen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden