Ingreep bij te nauwe voorhuid wordt niet meer vergoed

Jongens en mannen die zich laten helpen aan een te nauwe, permanent ontstoken of verlittekende voorhuid, moeten dat zelf betalen. De kosten kunnen oplopen tot 1100 euro. Minister Schippers beëindigt definitief een 'sluiproute' voor besnijdenis om medische redenen.

Schippers liet dat gisteren weten in een brief aan het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) dat toeziet op de basisverzekering. Al in 2005 verdween jongensbesnijdenis uit het ziekenfondspakket. Urologen protesteerden omdat er naast religieuze motieven ook medische redenen voor zijn. "Als een te nauwe of verhoornde voorhuid niet goed wordt behandeld, leidt dat tot ontstekingen, pijn, erectiestoornissen alsook psychische problemen", zegt uroloog Paul Kil namens de wetenschappelijke vereniging voor urologen.

Destijds kwam het CVZ met een oplossing: met een expliciete medische indicatie viel de besnijdenis wel onder verzekerde zorg. Dit jaar is de declaratiemethode voor ziekenhuizen veranderd. Ook ging toezichthouder de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) dwarsliggen. "Daardoor was een uitzondering niet langer mogelijk", aldus het CVZ.

Kil betreurt de gang van zaken. "Je hebt het hier wel over een ziekte", benadrukt hij.

(Trouw)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden