Ingmar Bergman was een bewonderaar van Adolf Hitler

De bekende Zweedse regisseur Ingmar Bergman (81) was als jongeman een groot bewonderaar van Adolf Hitler. In een vraaggesprek dat de Zweedse krant Expressen gisteren bracht, zegt hij dat hij pas kort na de Tweede Wereldoorlog tot inkeer kwam.

Bergman was 21 jaar toen de oorlog uitbrak. Hij kon destijds veel enthousiasme opbrengen voor de Duitse invasie in Scandinavië. In het interview zegt hij letterlijk: ,,Ik dacht dat de Duitsers het goed bedoelden en Noorwegen en Denemarken wilden beschermen.'' Het nationaal socialisme maakte veel indruk op hem wegens de 'idealistische uitstraling'. Dat sloot destijds goed aan op de behoefte van jongeren.

Bergman roemde Hitler ,,omdat hij een ontzaglijk charisma had en een vonk kon laten overslaan naar zijn publiek''. In 1936 woonde hij zelf in de Duitse Weimar een toespraak van de Führer bij.

De ommekeer kwam kort na de oorlog, toen er duidelijkheid kwam over de systematische vernietiging van zes miljoen joden. ,,Toen de deuren van de concentratiekampen opengingen, kon ik mijn ogen niet geloven. Ik dacht eerst dat het propaganda was van de geallieerden. Toen ik de waarheid ontdekte, raakte ik op een brute manier mijn onschuld kwijt'', aldus Ingmar Bergman.

Bergman maakte na de Tweede Wereldoorlog furore als filmregisseur. Tot zijn bekendste werken behoren 'Scènes uit een huwelijk', 'Het zevende zegel', 'Wilde aardbeien' en 'Fanny en Alexander'. Tegenwoordig regisseert hij toneelstukken in Stockholm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden