’Ingewikkelde belastingwet maakt investeerder onzeker’

den haag –- Belastingheffing voor bedrijven is in Nederland relatief goed geregeld. In een onderzoek van adviesbureau Price Waterhouse Coopers (PWC) en de Wereldbank naar belastingsystemen en -druk in 181 landen, staat Nederland op de dertigste plaats.

PWC en de Wereldbank presenteerden hun rapport gisteren in de Tweede Kamer. Met de dertigste plaats wereldwijd scoort Nederland niet slecht, maar een aantal West-Europese landen doet het beter.

Een gemiddelde onderneming is in Nederland 180 uur per jaar kwijt aan activiteiten in verband met de belastingaangifte. Op dat punt scoort Nederland met een mondiale 62-ste plaats beduidend slechter. Door de komst van de ingewikkelde verpakkingsbelasting is Nederland vergeleken met eerder onderzoek op de mondiale ranglijst gezakt.

Het kabinet heeft aangekondigd de verpakkingsbelasting te vereenvoudigen, maar volgens PWC kan de overheid veel meer doen. Nederland is internationaal gezien geen toppunt van eenvoud, vindt Fons Hoogeveen, voorzitter van de belastingadviespraktijk van PWC. Hij wees erop dat dat tot onzekerheid leidt bij potentiële buitenlandse investeerders in Nederland.

Vooral de vennootschapsbelasting kan en moet volgens het adviesbureau eenvoudiger. Als voorbeeld wordt gewezen op de deelnemingsvrijstelling, bedoeld om dubbele belastingheffing te voorkomen als winsten van een dochterbedrijf aan de Nederlandse moeder worden uitbetaald. De wet is onnodig gecompliceerd geworden.

Ook de wijze waarop de fiscus met rente omgaat, kan veel eenvoudiger. Voor Kamerleden die bij de presentatie aanwezig waren, is dat een prioriteit. Zij willen dat alleen nog de rente over schulden bij banken aftrekbaar is. Nu is ook rente aftrekbaar die een dochter betaalt over al dan niet fictieve schulden aan het moederbedrijf. De opbrengst van de maatregel wil de Kamer gebruiken voor een verdere verlaging van de tarieven in de vennootschapsbelasting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden