Ingetogen en in berusting sluit België zijn rouw af

Van onze corrrespondent HASSELT - Op het plein van de Hasseltse kathedraal volgen honderden mensen de mis via een videoscherm. Het is er doodstil. Verderop wordt gewoon gewinkeld en op de terrassen genoten van een stralende zon. Op de grens van plein en winkelstraat gaat een man een hamburger halen om daarna weer terug te keren naar de uitvaart en staat een vrouw met een roos in haar hand aan een ijsje te likken.

De uitvaart van An en Eefje, zaterdag in Hasselt, werd niet de grootse manifestatie die enkele weken voordien in Luik had plaatsgevonden. Toen werden Julie en Melissa begraven, net als An en Eefje ontvoerd en vermoord door de bende van Marc Dutroux. Maar terwijl An en Eefje al bijna volwassen waren, waren Julie en Melissa acht jaar oud toen zij verdwenen. Hun gezamenlijke begrafenis ontaardde in een protest tegen het gerecht en de politiek. Hof en regering kregen destijds de boodschap aan te schuiven bij het gewone volk omdat er geen ereplaatsen zouden zijn. Hun vertegenwoordigers werden bij aankomst in Luik uitgejouwd.

Zaterdag in Hasselt werd er niet gejouwd. De sfeer was ingetogen. Paul Marchal, de vader van An, haalde in zijn afscheidsrede nog wel fel uit naar het gerecht. Als justitie de activiteit de zij de afgelopen weken aan de dag heeft gelegd een jaar eerder had ontplooid had deze begrafenis niet hoeven plaatsvinden, zei hij.

Een grootse manifestatie kòn het zaterdag in Hasselt niet worden omdat An en Eefje geen gezamenlijke uitvaartplechtigheid kregen. De ouders zijn in het jaar sinds de meisjes verdwenen, tegenover elkaar komen te staan. Jean Lambrecks had het Paul Marchal bijzonder kwalijk genomen dat hij foto's van de meisjes verkocht om een privé-dectective te kunnen inhuren. Marchal, die is uitgegroeid tot een mediafiguur, eiste dat Lambrecks voor de camera's zijn excuses zou aanbieden.

Bemiddelingspogingen van kerk en stad brachten geen uitkomst. De uitvaart van Eefje Lambrecks vond 's morgens plaats in de Hasseltse kerk van Onze Lieve Vrouw der Armen, ver van het centrum. Voor An werd 's middags de mis opgedragen in de Sint-Quintinuskathedraal. Tijdens de plechtigheid voor Eefje zong Koen Wauters, tijdens die voor An een andere Vlaamse ster: Helmut Lotti.

De extra bussen die klaar stonden om mensen naar beide plechtigheden te vervoeren bleven nagenoeg ongebruikt. En de Belgische spoorwegen telden nauwelijks meer reizigers richting Hasselt dan op een normale zaterdag. België heeft de rouw afgesloten. Paul Marchal, de vader van An, riep de aanwezigen in de Hasseltse kathedraal op druk te blijven uitoefenen op gerecht en politiek om de strijd tegen de georganiseerde misdaad gaande te houden. Maar na de verontwaardiging, de woede en het verdriet van de afgelopen weken restte er zaterdag de stille berusting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden