Ingeruild voor flexwerkers

Vaste medewerkers van bloemboekettenfabriek Sierafor vechten ontslag aan

REPORTAGE | FLEUR DE WEERD | OEGSTGEEST

"Onmenselijk, schandalig. We kregen al amper salaris en nu zijn we weer het lachertje!" In café La France in Oegstgeest staat een man op van zijn stoel en steekt zijn vuist in de lucht. Hij krijgt bijval van collega's. "De bazen hebben twee huizen in Frankrijk", roept een vrouw.

In het zaaltje zijn 37 productiemedewerkers van de Rijnsburgse bloemboekettenfabriek Sierafor bijeengekomen om hun ontslag te bespreken. Achter een grote tafel zitten vertegenwoordigers van vakbonden. "We zullen met jullie vechten tot we erbij neervallen", zegt Mariette Patijn van FNV bondgenoten. "Dat dit in Nederland kan, geeft aan dat er iets mis is met de wetgeving."

Vorige week vrijdagochtend om 7 uur werden de medewerkers bijeen geroepen in de bedrijfskantine. "Daar stond de directeur", vertelt Daniëlle de Krijger (30). Ze heeft geen opleiding en maakt al 12 jaar boeketten bij Sierafor. Veertig uur per week voor zo'n 1100 euro netto per maand. "We moesten meteen naar huis."

De vakbonden spreken van een trend. In de bloemen- en kwekerssector worden laaggeschoolde vaste medewerkers vervangen door flexibele krachten uit Oost-Europa. Die zijn goedkoper en vallen niet onder de cao's van die sectoren. Martijn den Heijer van CNV: "Bedrijven kunnen zich geen werknemers met een vast contract permitteren". Sociale dumping, noemt hij het. "De gedupeerden staan onderaan de arbeidsmarkt. Ze hebben weinig kans nog werk te vinden."

Mensen waren in paniek en huilden toen ze het nieuws hoorden, zegt De Krijger. "Toen we naar de uitgang liepen, zagen we dat de Polen al aan de lopende band ons werk stonden te doen."

Sierafor verkoopt kleine boeketten aan budgetsupermarkten door heel Europa. Het bedrijf voelt de druk van supermarkten en de crisis in Zuid-Europa . "We werken ons kapot voor een kleine winst", zegt Atze Bosma, directeur van overkoepelend bedrijf Florimex. "We nemen zo'n beslissing niet zomaar. Het is een drama. Maar anders blijven we verlies maken."

Hij ruilt zijn mensen in voor flexwerkers van grote productiebedrijven die hun eigen lopende banden meenemen. Door hun moordende tempo kan hij de concurrentie aan, legt Bosma uit. De ontslagen medewerkers zijn uitgenodigd het bij die bedrijven te proberen. "Nooit! Ik heb een Pools meisje flauw zien vallen, zo hard werken ze", reageert een van de ontslagen medewerkers.

Het is voor hen afwachten of het UWV het ontslag goedkeurt. Het lijkt een duidelijke zaak, omdat het werk op zichzelf niet verdwijnt. Een dilemma voor het UWV. Als de ontslagaanvraag wordt afgekeurd, bestaat de kans dat Florimex de boekettenlijn stopzet. Dan is de kans op een ontslagvergoeding of een sociaal plan helemaal verkeken.

Ondanks dit risico proberen de vakbonden de werknemers te overtuigen dat ze moeten actievoeren. De meesten worden ter plekke lid van een vakbond. Alleen op de achterste rijen wordt er gemord als ze horen wat dat kost. "Zakkenklopperij. Vakbonden zijn er toch voor onze rechten", zegt een man. Hij spreekt zo zacht dat de vakbondsmensen hem niet kunnen horen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden