Ingehaald geloof

Een stukje bodem met een ijzerhoudend mineraal, dat we op aarde alleen zien bij ijsafzetting. Dus moet er water zijn geweest. Dus leven. 't Is nog wel wat anders dan de groene mannetjes met sprieten waarop Marsgelovigen vast rekenden, maar het geloof kan nu eenmaal bergen verzetten en wat niet is kan komen, zullen ze denken. Zo hoort het, waar wetenschap en kennis achter het geloof aankruipen worden de verwachtingen getemperd. Eerst had je een god die zich overal in de natuur liet bekijken, daarna verdween hij als bejaarde met witte baard naar een buitenaardse locatie en nadat het rationalisme en empirisme zich ermee bemoeid hadden, werd het een amorf opperwezen en misschien zelfs dat wel niet.

George Bush is een gelovig man, hij laat niet na dat te benadrukken. Vandaar wellicht zijn grenzeloos vertrouwen in de dingen die we niet zien. Hij gelooft in God maar ook in kolonies op Mars, waar hij nu apparaatjes op afstuurt met hoopgevende namen: Spirit, Opportunity. Als je maar genoeg vertrouwen hebt gebeurt het vanzelf wel, zal hij allicht denken.

Dat moet hem het afgelopen jaar op de been hebben gehouden, toen eerst Hans Blix en consorten niks konden vinden in Mesopotamië en vervolgens zijn eigen soldaten een jaar lang wel een heleboel tegenstand tegenkwamen maar geen enkel massavernietigingswapentje. Wat de ongelovigen om hem heen allang wisten wordt nu toch echter ook de gelovige duidelijk: er zijn helemaal geen vernietigingswapens! De graal waar Bush naar op zoek was en die zijn oorlog moest billijken, bestaat niet. Zijn eigen expert David Kay heeft het inmiddels toegegeven, minister Powell is ook al van zijn geloof gevallen en nu is het wachten op de capitulatie van Bush.

Hoe zal hij het inkleden, langzaam achteruit, zoals collega-gelovige Blair die het al niet meer over massavernietigingswapens heeft maar over mogelijkheden daartoe, of plannen om ze te maken of nou ja, weet ik veel; je ziet de drift van iemand die zich in het nauw gedreven voelt. Of blijft de Amerikaanse president als een oude animist in geesten geloven, al lacht iedereen 'm uit?

Wat we de komende weken, maanden in het Witte Huis te zien krijgen is in een notendop het drama van de hele cultuurgeschiedenis: geloof wordt allengs ingehaald door kennis van zaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden