InterviewKanker in coronatijd

Ingeborg kreeg kanker tijdens de coronacrisis: ‘Zonder operatie was het misschien heel anders gelopen’

Ingeborg Jansen heeft borstkanker gehad en is hiervoor afgelopen jaar behandeld tijdens corona. Beeld Inge van Mill
Ingeborg Jansen heeft borstkanker gehad en is hiervoor afgelopen jaar behandeld tijdens corona.Beeld Inge van Mill

Ingeborg Jansen ging zelf op zoek naar een ziekenhuis waar ze ondanks de coronacrisis direct een borstkankeroperatie kon krijgen.

Cindy Cloin

Zo op de dag dat Nederland in maart 2020 op slot ging, hoorde Ingeborg Jansen (51) dat zij borstkanker had. In Trouw vertelde zij kort daarna dat ze nog geen idee had waar ze aan toe was. Een operatie leek er voorlopig niet in te zitten, in plaats daarvan stelde haar chirurgisch-oncoloog voor om alvast te starten met hormoontherapie. “Voor mij voelde dat absoluut niet als de beste optie”, vertelt Jansen. “Ik voelde mij een tikkende tijdbom. De chirurg zei: ‘Heeft u wel in de gaten in wat voor crisis we zitten? We kunnen u nu niet opereren.’ Maar ik zat óók in een crisis en ik wilde de beste zorg. Nu.”

Ze nam zelf contact op met het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) in Amsterdam. Ze kon er meteen terecht, lockdown of niet. Jansen: “Zij hadden hun zorg voor kankerpatiënten juist opgeschaald, omdat ze zagen dat andere ziekenhuizen minder of geen capaciteit meer hadden.”

De tumor had een zeldzame, agressieve kern

Wat in het andere ziekenhuis niet mogelijk bleek, lukte hier wel. Binnen twee weken kreeg ze een borstsparende operatie. “Bij het biopt dat eerder was genomen, leek de kanker niet zo agressief. Maar na de operatie en het weefselonderzoek door de patholoog-anatoom kreeg ik slecht nieuws. Het bleek dat in de tumor een zeldzame, agressieve kern zat. Daar schrok ik enorm van, tegelijkertijd was ik opgelucht dat het nu ontdekt was.”

Ze kreeg een aantal bestralingen en in de zomer volgde chemotherapie. “Ondertussen dacht ik vaak: wat als ik pas maanden later geopereerd zou zijn? Dan was de kanker waarschijnlijk al veel verder in mijn lichaam verspreid”, concludeert Jansen.

‘Ik was niet bang voor corona in het ziekenhuis, wel voor de kanker in mijn lichaam’

De zorg voor borstkankerpatiënten is grotendeels overeind gebleven tijdens de coronacrisis. “Er is wel vaker gekozen om de volgorde van zorg om te draaien, bijvoorbeeld door te starten met hormoontherapie en een operatie vooruit te schuiven”, vertelt een woordvoerder van Borstkankervereniging Nederland. Voor een deel van de patiënten was dat een goede oplossing, maar niet voor iedereen. “Wij raden patiënten altijd aan om te doen wat goed voor hen voelt en zo nodig een second opinion te vragen, ook al staat de zorg onder druk vanwege corona.”

Jansen, moeder van drie pubers, is blij dat ze assertief handelde en in de vechtmodus is gegaan. “Ik was niet bang om corona op te lopen in het ziekenhuis, ik was wel bang voor de kanker in mijn lichaam. Daarom wilde ik er alles aan doen om zo snel mogelijk geopereerd te worden. In het ziekenhuis merkte ik niet veel van de coronacrisis. Er waren zeker voorzorgsmaatregelen en er mocht niemand mee naar binnen. Maar alle behandelingen konden gewoon doorgaan.”

Eind vorig jaar had ze haar laatste chemokuur en inmiddels heeft ze de eerste controles gehad. Jansen: “Die waren goed, dus dat is een opluchting. Omdat ik niet wilde wachten, zit ik hier nu en kijk ik weer vooruit.”

Lees ook:

Meer doden na ongevallen, late kankerdiagnoses: de werkelijke impact van corona op de zorg tekent zich langzaam af

Dat de coronacrisis alle aandacht van de ziekenhuizen opslorpte, was duidelijk. Maar wie daarvan precies de dupe werd, nog nauwelijks. Nu is er een eerste grote analyse; vijf gevolgen op een rij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden