ING ziet winst flink dalen

Topman Hamers: Nieuwe wetgeving kost ons dit jaar miljard euro

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

ING heeft in de eerste drie maanden van dit jaar de winst zien kelderen met bijna 30 procent ten opzichte van een jaar eerder. De bank was minder geld kwijt aan slechte leningen, maar moet steeds maar geld uittrekken om te blijven voldoen aan regels voor banken.

ING meldde gisteren een nettowinst van 1,3 miljard euro over het eerste kwartaal van 2016, tegen 1,8 miljard euro een jaar eerder. Dat cijfer is nog geflatteerd, want ING verkocht in januari nog een pakket aandelen die de bank had in verzekeraar NN Group. Dat bedrijf, waar onder andere Nationale Nederlanden deel van uitmaakt, werd op last van de Europese Commissie losgesneden van de bank als compensatie voor de staatssteun die ING ontving tijdens de financiële crisis. Zonder dat soort eenmalige meevallers kwam het resultaat uit op 842 miljoen euro.

Topman Ralph Hamers van ING wijst op de kosten die zijn bank moet maken om te voldoen aan de wet, die het resultaat onder druk zetten.

Om aan de regels te voldoen was ING in het eerste kwartaal bijna 500 miljoen euro kwijt, rekent de bank voor, tegenover 174 miljoen in dezelfde periode een jaar geleden.

Dat bedrag loopt op, zo stelt Hamers. In heel 2016 verwacht de bankdirecteur bijna 1 miljard euro kwijt te zijn aan het binnen de piketpaaltjes blijven van zijn financiële diensten, bijna 300 miljoen euro meer dan in 2015.

De bank wist de rente-inkomsten met 2 procent op te schroeven, terwijl de provisies min of meer stabiliseerden. Klanten stortten vorig kwartaal per saldo 8,8 miljard euro bij op hun rekeningen bij ING. Daarnaast werd voor 7,1 miljard euro aan nieuwe leningen verstrekt.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden