ING ziet andermaal af van overname bank Belgie

Van onze redactie economie

Fortis heeft dit woensdag bekendgemaakt. Spaarbank ASLK is met 9000 werknemers en 1200 verkooppunten de op vier na grootste bank van Belgie. De Belgische overheid heeft gezegd als onderdeel van een grootscheeps privatiseringsprogramma een belang van maximaal 49 procent in ASLK te willen verkopen. De Belgische minister van financien, Philippe Maystadt, zei woensdag echter dat het mogelijk is om die 49 procent te overschrijden, afhankelijk van de aantrekkelijkheid van het bod.

De Nederlandse financiele gigant ING - moeder van ING Bank, Postbank en verzekeraar Nationale-Nederlanden - had aanvankelijk eveneens grote belangstelling voor ASLK, maar besloot bij nader inzien toch geen bod uit te brengen. De bank-verzekeraar constateerde "te weinig strategische complementariteit" te hebben met de Belgische instelling, aldus een ING-woordvoerder.

Eerder zag ING ook al af van de overname van de grote Belgische Bank Brussel Lambert (BBL). Dit zou destijds zijn gebeurd omdat enkele grootaandeelhouders van BBL te veel voor hun aandelen zouden hebben gevraagd.

In Belgie zinde Fortis eerder op hechte samenwerking met de veel grotere Generale Bank. De besprekingen daarover ketsten onlangs echter af en Fortis verkocht zijn belang van 15 procent in Generale Bank. De kleine miljard gulden die dat opbracht, is nu beschikbaar voor de eventuele aankoop van een groot belang in ASLK. Een Fortiswoordvoerder zegt bij benadering te hebben aangegeven hoeveel ASLK in Fortis-ogen waard is. "Maar we zitten niet aan dat genoemde bedrag vast." Fortis spreekt van een "indicatief niet-bindend bod" . Niet onwaarschijnlijk heeft het betrekking op een meerderheid van de handelen. Ook de Generale Bank heeft overigens belangstelling getoond voor ASLK.

ASLK zal nu de reacties bekijken en dan een aanbeveling doen aan de staatscommissie die zich met de privatisering bezighoudt. Na een tweede bod mogen de boeken van ASLK worden ingekeken. De laatste fase behelst een definitief bod. De hele procedure is niet voor het einde van 1993 afgesloten.

Woensdag werd eveneens bekend dat ook de Nederlandse Nationale Investeringsbank (NIB) belangstelling heeft voor de ophanden zijnde privatisering van financiele instellingen in Belgie. De NIB, waarvan het aandelenkapitaal in meerderheid bij de Nederlandse overheid berust, is in eerste instantie geinteresseerd in samenwerkingsvormen met zowel de Belgische Nationale Investeringsmaatschappij (NIM) als de Nationale Maatschappij voor krediet aan de nijverheid (NMKN) daar. Tot dusverre zijn er slechts informele contacten geweest, aldus de NIB.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden