Analyse

ING wil door ontslagen vooral veel winst maken

Twee voorbijgangers lopen langs het logo van de ING-bank. Beeld ANP

De ING schrapt duizenden banen, maar met de bank gaat het volgens topman Ralph Hamers alles behalve slecht. Hoe kan dat?

De hele dag waren de hoogste mensen van ING bezig met presentaties geven. Op een speciale dag voor hun aandeelhouders, deed de bank uit de doeken hoe de strategie er de komende jaren uit zal zien. Een strategie die beleggers jaarlijks meer moet opleveren aan dividend, en tegelijkertijd duizenden banen bij de bank doet verdwijnen.

Vooral in Nederland en België wordt hard ingegrepen. In België verdwijnen zo'n 3500 voltijdsbanen: ruim 40 procent van het totale werknemersbestand. En in Nederland nog eens 2300 banen en 950 externe functies: al met al zo'n 15 procent van de werkgelegenheid die ING in Nederland biedt. In totaal verdwijnen er wereldwijd 7.000 voltijdsbanen bij ING.

Het is bepaald niet de eerste ontslagronde bij ING, of in de financiële sector de afgelopen jaren. Maar volgens ING is deze toch anders. Na de financiële crisis van 2008 kwam de ontslaggolf op gang om de terugvallende winstgevendheid op te vangen. Maar met de winst van ING is niets mis. De bankensector klaagt de laatste tijd wel over de gevolgen van de lage rente op hun verdienmodel - ING verdient meer dan ooit aan rente-inkomsten. En de hogere buffers die de bank aan moet houden tasten het verdienvermogen evenmin aan.

Dak repareren als de zon schijnt
"Je moet het dak repareren als de zon schijnt", zegt ING-topman Ralph Hamers over de noodzaak om nu in te grijpen. Hij wijst op de snelle digitalisering in de sector. Klanten bankieren via internet en mobiel, en zien nauwelijks nog een bankkantoor van binnen. Om die digitalisering verder vorm te geven wil Hamers de komende vijf jaar 800 miljoen euro in investeren. De ontslagronde moet dat meer dan mogelijk maken: die levert volgens ING ieder jaar opnieuw 900 miljoen euro aan kostenbesparingen op.

Voor de aandeelhouders die gisteren naar de speciale beleggersdag kwamen had Hamers dan ook goed nieuws. De aangekondigde ontslagronde gaat ervoor zorgen dat ING aan alle nieuwe kapitaaleisen gaat voldoen, en biedt genoeg armslag om alle benodigde investeringen in IT te financieren. Daarnaast gaat ING ervan uit een flink rendement te behalen op het eigen vermogen, afhankelijk van toekomstige regelgeving tussen de 10 en 13 procent.

Daarmee gaat ING lijnrecht in tegen wat toezichthouder DNB onlangs nog constateerde, namelijk dat de tijd van superwinsten bij banken voorbij zijn. Volgens Hamers gaat dat in het geval van zijn bank in elk geval niet op. Sterker nog, hij beloofde zijn aandeelhouders vanaf 2020 ieder jaar een hoger dividend uit te keren dan het jaar ervoor.

Duurder uit
Om dat voor elkaar te krijgen zal het rendement dus moeten blijven groeien. In eerste instantie wil ING dat bereiken door meer klanten naar zich toe te trekken. De bank wil overal ter wereld hetzelfde bankmodel introduceren waardoor het makkelijk (en goedkoop) te implenteren is en dus snel schaalvoordelen zijn te halen.

Daarnaast richt de bank zich op klanten waar de marges hoger zijn. Dan gaat het vooral om mkb-kredieten en persoonlijke leningen. Hypotheken leveren de laagste marges op, en dat aandeel mag dan ook slinken bij ING.

Maar de klant is ook duurder uit. Zo kunnen zakelijke klanten zich voorbereiden op negatieve rentes, zullen de marges op mkb-kredieten nog verder stijgen en onderzoekt de bank hoe het bestaande klanten meer producten kan verkopen. Vooral de trouwe klanten zijn wat dat betreft waardevol, blijkt uit een presentatie van topman Hamers voor zijn aandeelhouders: die zijn 8 keer zo loyaal als de gemiddelde klant, en leveren de bank daarom 2,5 keer zoveel op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden