ING verwacht na kwartaalverlies meer tegenvallers

amsterdam – - Bank en verzekeraar ING zal ook in het komende jaar flinke last ondervinden van de onrust op de financiële markten. Gisteren publiceerde het concern zijn eerste kwartaalverlies ooit, nadat het een maand geleden al had laten weten dat het verlies eraan zat te komen. Die aankondiging kwam vlak voor de bekendmaking van de injectie van 10 miljard euro door de Nederlandse staat in ING.

Het nettoverlies van 478 miljoen in het derde kwartaal staat in schril contrast met de 2,3 miljard euro winst die een jaar geleden nog werd gemaakt. Afschrijvingen ter waarde van 1,5 miljard euro drukten zwaar op het resultaat. Amerikaanse hypotheken, aandelen, obligaties, vastgoed en belangen in private equity werden allen minder waard in het afgelopen kwartaal. De afschrijvingen waren wel in lijn met de eerdere verwachtingen. Ook voor het komende kwartaal verwacht ING nog te moeten afschrijven.

De kapitaalinjectie door de staat heeft er volgens Tilmant voor gezorgd dat spaarders en klanten weer gerust zijn gesteld over de financiële gezondheid van het concern. In het afgelopen kwartaal is het toevertrouwde spaargeld dan ook met bijna 13 miljard euro toegenomen, waarvan 6,7 miljard door kleine spaarders. Wel ziet ING een flinke verschuiving van vrij opneembaar spaargeld naar deposito’s met een langere looptijd, waardoor de marges afnemen.

ING zet alvast flink wat extra geld opzij om toekomstige tegenvallers als gevolg van slechte leningen op te vangen. In het afgelopen kwartaal bedroeg de bijdrage aan de zogenoemde stroppenpot 373 miljoen euro, fors meer dan de 69 miljoen die in hetzelfde kwartaal vorig jaar nog werd toegevoegd. Ook neemt het bedrijf een last van 72 miljoen euro als gevolg van het omvallen van de drie banken in IJsland.

Het verzekeringsbedrijf van ING leed in het derde kwartaal een verlies van 547 miljoen euro, waarbij vooral de verzekeringstak in de Vernigde Staten slecht presteerde: min 216 miljoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden